Голям родолюбец се оказа селекционерът на младежкия национален отбор Александър Димитров. Днес той говори пред медиите на пресконференция в Национална футболна база "Бояна" след двата мача с Естония 4:0 и Русия 0:0.
 
"Българският дух е толкова силен, че планини можем да поместим. Но за съжаление не сме единни", категоричен бе треньорът и изрази задоволство, че неговите момчета не са се огънали пред отбора на Русия, чиито играчи струват между 10 и 20 млн. евро.

"Характерът, който показаха, ме впечатли. Руснаците бяха пределно мобилизирани да спечелят в София и го доказва фактът, че дойдоха с чартър три дни преди мача", разкри специалистът.
 
 
Димитров призна  още, че всичко българско му е мило.
 
"Купувам предимно български продукти. Смея да твърдя, че във всичко залагам на родното производство. Иска ми се да е така и във футбола. Да даваме повече шанс на наши момчета, а не на недоказани чужденци", обясни той.
 
Според него у нас има доста таланти и доказателството е, че в последните 10 години три пъти сме класирали юношите сред най-добрите осем отбора на европейски първенства. При младежите обаче нямаме успех вече 30 години.
 
"Губи се нишката между 19 и 21 години. Нямаме смелост и търпение да налагаме в мъжкия футбол момчета в тази възраст и това е основната причина.
 
Димитров е запознат с концепцията на Красимир Балъков за развитие на подрастващите.
 
"Знам какво прави Балъков и го подкрепям. Но трябва да го направят и клубовете, без тяхното съдействие няма да се получи. Неговата концепция е взаимствана от страни с традиции в работата с деца и юноши. За да има резултат от изготвената методика е нужен дълъг период от време - поне 10 години. В нея е разработена подробно методиката за подготовка от 6 до 21 години - всеки ден, месец, година. И постоянно се правят тестове, които показват дали младите футболисти се развиват", обясни младият специалист.