Новият селекционер на българския национален отбор по футбол Лотар Матеус изгледа двубоя от Лига Европа между ЦСКА и Порто от трибуните на стадион „Васил Левски”, след което с охота отговори на журналистическите въпроси.

„Смятам, че резултатът бе правилен. Особено през първото полувреме Порто играеше на друго ниво, беше от различна класа. През второто полувреме ЦСКА отвърна на удара, беше по-добър, имаше три-четири положения, но не вкара, затова смятам, че това бе справедливият резултат след 93 минути,” коментира Матеус за 0:1 между ЦСКА и Порто.

За националите в състава на „червените”, немският треньор бе доста категоричен:„Видях само четирима от началото, после още един-двама влязоха. Но аз вече съм взел решението за себе си. Към този момент няма футболист на ЦСКА, който да попадне в националния отбор.”

Много се говори и за разговора между Матеус и Димитър Бербатов, и селекционерът обясни какво точно се е случило:„Мисля, че всеки вече го е прочел тук. Говорих с Бербатов, влязох в контакт с него по телефона. Знаем колко добър играч е той, но той е взел своето решение. То е все още същото, не мога да го променя. Казах му, че можем да се видим във Валенсия, или да отида при него в Манчестър, но той ми отговори – „Можем да се срещнем, но това няма да промени решението ми.” Ние трябва да уважаваме решението му, и бъдещето на българския футбол е без Бербатов.”

„Трябва да разберете, че Порто е отбор, който по принцип може да играе и в Шампионската лига. Това е отбор от различно ниво, има различни възможности и го показа днес, особено през първото полувреме,” добави още Матеус по темата с ЦСКА и нивото на българския футбол.

За предстоящата евроквалификация с Уелс, Лотар Матеус обясни подробно:„Знам някои играчи от преди, когато бях национален селекционер на Унгария, тогава играхме два пъти с България, и оттогава има няколко играчи все още в националния отбор. Знам и тези, които играят в Германия. Гледах и няколко DVD-та и се надявам да взема правилните решения, да намерим футболистите с необходимите качества. Трябва да постигнем по-добри резултати от първите срещи, за да можем да се борим поне за второто място в групата, което да ни класира на Европейското първенство след две години."