България бе на косъм от чудото срещу четирикратния световен шампион Италия. В дебюта на Ивайло Петев начело на „лъвовете“ Попов и компания направиха 2:2 с Италия в мач от петия квалификационен кръг за Евро 2016. „Скуадра Аздзура“ поведе още в 4-ата минута на мача след автогол на Йордан Минев, а след това нашата селекция стигна до пълен обрат след попадения на Ивелин Попов и Илиан Мицански. Гостите стигнаха до точката малко преди края, след точно изпълнение на Едер.

Двубоят се игра при неприятни метеорологични условия. Непрекъснат дъжд тровеше футболистите на двата състава, както и феновете, които бяха решили да подкрепят България на стадиона. Около 10 000 привърженици имаше по трибуните на „Васил Левски“, които не спираха с окуражителните си възгласи „Българи юнаци“. Въоръжени с вяра и оптимизъм, те останаха доволни от поведението на смелата формация на Ивайло Петев, който на направи отличен първи официален мач начело на държавния тим.

Припомняме, че България записа същия резултат срещу Италия през септември 2012 година, в квалифиацията за Световното в Бразилия.

Италия започна по-добре срещата. Още след първия съдийски сигнал „адзурите“ спретнаха няколко опасни атаки, а в 4-ата минута излязоха и напред в резултата. Йордан Минев не успя да се намеси правилно и вместо да изчисти една топка от центриране от ляво, той я вкара в собствената си врата за 0:1. Преди стражът Николай Михайлов се размина с топката.

Инкасираният гол мобилизира силите на „трикольорите“, които успяха да организират няколко добри акции. В 8-ата минута Владимир Гаджев центрира от дясно, топката стигна до Мишо Алексанров, който стреля, но ударът му бе слаб, а Марко Верати реагира без проблем. Така с постоянство, България направи още няколко атаки, а в 12-ата минута възпитаниците на Ивайло Петев изравниха. Станислав Манолев тръгна опасно от дясно, след което пусна пас към Ивелин Попов, който с невероятен удар разстреля Салваторе Сиригу за 1:1. Минута след това Илиан Мицански стреля, Мишо Александров опита да отклони, но ударът му бе слаб и така се превърна в лесна плячка на Марко Верати. В 17-ата минута Илиан Мицанския отново бе в центъра на една повече от интересна ситуация пред вратата на Италия. Той направи за смях Андреа Бардзали, отправи отличен удар и се разписа за пълния обрат в мача – 2:1.

Четирикратните световни шампиони отвърнаха в 20-ата минута. При едно опасно центриране на Анонио Кандрева, Чиро Имобиле стреля опасно, а топката като по чудо не се озова в мрежата на Ники Михайлов.

Първия си корнер в мача България изпълни в 27-ата минута. Георги Миланов разигра късо с Владимир Гаджев, той комбинира с Йордан Минев. Последният пусна към Михаил Александров, но той се подхлъзна в решителния момент.

В 36-ата минута Антонио Кандрева извърши нарушение срещу Илиан Мицански. Бе отсъден фаул, а зад топката застана Ивелин Попов. Нападатеят стреля много прецизно, а топката нацели сгобката на вратата на Салваторе Сиригу.

В 38-ата минута Ники Михайлов се намеси в точния момент, пресичайки центриране на Кандрева.

С напредването на времето Италия упражни натиск, а малко преди края на първата част невероятно меле се заформи пред наказателното поле на Ники Михайлов. Отбраната на „лъвовете“ се справи чудесно, а преди това имаше и нарушение срещу нашия вратар. Фаулът обаче не бе отсъден.

През втората част динамиката на мача се запази, а родната селекция продължи да брани със самочувствие позициите си на терена.

В 50-ата минута България получи право да изпълни фаул. Георги Миланов стреля от дясно, топката обаче мина между всички играчи и излезе в аут. След центрирането обаче от дясно, топката бе изчистена.

Десетия си корнер „Скуадра адзура“ изпълни в 54-ата минута. След центрирaнето от дясно обаче топката бе изчистена.

С всяка изминала минута, футболистите на Италия се изнервяха все повече, докато играта на България се развиваше като учебник. Момчетата на Ивайло Петев се отнасяха с нужното спокойствие към създадените от противника ситуации. Италия обаче се бе настанила настоятелно в половината на „трикольорите“, а това оказа своя ефект. Малко преди края на редовните 90 минути Едер, който се появи като резерва на терена на мястото на Симеоне Дзадза, се разписа за 2:2.

Възпитаниците на Антонио Конте направиха опит в последните секунди и 4-минутното продължение да стигнат и до трите точки, но българите се бранеха отдадено, а и късметът ги подкрепи в някои моменти. Така опитите на Имобиле и Киелине не сполучиха.

Италия и България си поделиха по точка, а по този начин статуквото в Група Н се запази. Попето и компания останаха на 4-о място с 5 точки, а селекцията от Апенините все още е на 2-о място с 11 пункта.