Националният селекционер на младежкия отбор по футбол на България до 19 години Михаил Мадански сподели в Гол линия, че еуфорията от класирането за Европейското първенство в Чехия, трябва да отстъпи на трезвата оценка за възможностите на „младите лъвчета”, като добави, че се надява неговите състезатели да се класират между първо и шесто място, което ще ги прати и на Световното първенство до 20 години в Египет догодина.

„Първо, поздравявам феновете на Левски с новия треньор”, започна спецът.

„Искам да призова за едно максимално спокойствие, да седнем на земята, класирането за Европейското е постижение само по себе си, но не ни се ще да спираме до тук, тъй като ние българите обичаме да хвърчим в небесата.”

„Все още обаче не можем да мислим нищо и да правим планове за Чехия, тъй като само ние и чехите сме се класирали, тепърва започват квалификациите в останалите шест групи, като видим противниците си, тогава ще се разбере страшно ли е или не.”

„По принцип заминахме на този турнир като аутсайдери, така поне ни считаха преди да началото. Това ни помогна до някъде, но ние направихме три много силни мача и сами си помогнахме. Съжалявам, че в последната минута на турнира получихме единствения си гол и то от дузпа. Помогна ни това, че в Европа няма слаби отбори, но все пак едно да знаеш, че играеш с Норвегия и Израел, друго е с Испания или Италия. Подходиме без страх във всеки един мач.”

„В една от групите са Италия и Франция, което означава, че един от големите фаворити ще отпадне. Другите по-силни отбори обаче, предполагам, че няма да имат проблеми и ще продължат. Мисля си, че топ 6-та на Европа ще бъде на финалите. Ние все още се считаме за част от топ 8-цата.”

„Свалянето на земята ще бъде сериозен проблем, надявам се обаче, че амбициите на футболистите няма да спрат до тук, определям играчите си като разумно мислещи хора, убеден съм, че ще подходят сериозно и към квалификациите. Тепърва ще избистряме стратегията, ще трябва да намерим съперници за контроли, а и това не е лесно.”

„Въпреки че ни предстои доста работа, някои от момчетата със сигурност ще намерят начин да отидат на море през лятото. Тези, които играят в Левски и ЦСКА в старшата възраст, ще приключат с първенството си на 7 юли. Тези, които играят в мъжки отбори ще имат възможност да идат на море, тъй като след 18 май ще са свободни за малко.”

„По принцип не смятам, че играчите ми са малки – все пак са на 19 години и в тренировките ги третирам като мъже. Има и тънки психологически моменти. Но наистина считам, че момчетата трябва да бъдат поущрени, да им се каже едно благодаря за това, което направиха. Това са хора, които са в началото на своята кариера и могат да допуснат грешка на този етап, започна да се говори за мениджъри, което за мен е нереално. Трябва да се радваме, но разумно. Всеки треньор трябва да бъде психолог и педагог.

„Колективът ни е най-силното оръжие. Имаше единици, които играха слабо в един мач, а после следващия го изнасяха на плещите си. Така че наистина като колектив се представихме много силно. Трябва да призна, че като поех тима, забраних да се говори за Левски, ЦСКА, въобще за клубен футбол. Това беше табу в отбора. Дори предприех някои революционни промени – по време на лагери карах левскари с цесекари да живеят заедно, пак да седят на една маса и така се опитах да ги накарам да мислят като българи преди всичко, което оказа много положителна роля.”

„Първите шест отбора се класират догодина за Световното първенство до 20 години в Египет. Силно се надявам, че ние ще сме сред тях и ще играем Световното. Трябва да имаме някаква цел като заминаваме за предстоящото Европейско, не може да тръгнем с раниците само като туристи, аз съм на принципа, че не трябва да бъдем прекалено скромни в желанията си.”

Иван Колев беше с нас в Норвегия, беше като наблюдател, лично аз си мисля, че около 7 от моите състезатели стават за младежкия национален отбор.”, сподели още Михаил Мадански.