Националният селекционер на България Любослав Пенев призна след загубата с 0:1 в контролата с Украйна, че има върху какво да работят и да тренират „лъвовете“. Специалистът все пак добави, че поставя много висока оценка за свършеното в представителния тим през изминалата година.

„Едно посредствено пръво полувреме, по-добро второ, опитахме да стигнем до гол, не успяхме, мисля, че равният резултат беше реален“, коментира Пенев.

„Това все пак бе важна контрола за мен, играха нови футболисти, които не бях викал досега. Убедих се както аз, така и играчите, че имаме върху какво да работим. Давам висока оценка на националния отбор за тази година. Това е нов отбор, с ново ядро основни футболисти, една много много висока оценка за тази изтекла година както в официалните мачове, така и в контролите“, добави националният селекционер на България.

Ето какво още сподели Пенев на пресконференцията след двубоя с Украйна:

Щеше да бъде хубаво, ако бяхме завършили с положителен резултат. Не заслужавахме да загубим. Не се борехме през първото полувреме, лесно допуснат гол от статично положения. През второто полувреме имахме две-три чисти положения, но след като не вкарваме, няма как да искаме да завършим дори и на равно. Две различни полувремена.

Никой в националния отбор не трябва да мисли, че сме направили много. Имаме още много работим, да поговорим с момчетата, да се коригират някои сериозни пропуски, които допускаме. Не съм съгласен да играем две различни полувремена. Първите 38 минути хаотична игра, и едно второ – коренно различно полувреме.

При всички случаи не го разглеждам като загуба от гледна точка на резултата, а като загуба в игрови план. Говорихме на полувремето малко, след мача също малко, в никакъв случай не искам да ги натоварвам. Ще имаме време да анализираме този мач. Сега най-важното е да се възстановят, каквото трябва да похапнат и да са готови за предстоящите им мачове. Аз се грижа за здравето на футболистите. Това е първата задача към тях в момента.

Не случайно Иван Цветков и Маркиньос са повикани. В средата на терена имаме футболисти, които висят с картони. Дяков няма да вземе участие, Гаджев и Георги Миланов висят с жълти картони. Належащо ми е да проверя други футболисти, които не съм викал досега. Това са ми две алтернативи. Доволен съм от включването.

Идеи и плановете, които имахме треньорите, се реализират. Една основна група ядро, която да повлича напред националния отбор вече е на линия, футболисти, които присъстват на всички лагерсборове. Започва да се оформя новият отбор. За днешната среща средната възраст на футболистите ни е 27 години, включително и Ники Михайлов, който се контузи. Това е хубаво. От последния мач с Чехия, отборът, който го завърши, е със средна възраст 25 години.

Доста се насъбра на Димитър Рангелов, има проблеми в клуба. Мисля, че сега веднага след мача не е моментът да разговарям с него. Но видях много добре ситуацията в края на мача, удар без топка. Недопустимо е. В един мач друг мач може да пострадаме, и то сериозно разбира се.

В тези три мача, които изиграхме вкъщи, посещаемостта беше добра, тя се покачва всеки мач. За днес, нормално, контрола, работен ден, 6 часа, хладно е.

Цялата пресконференция на Любо Пенев чуйте в прикачения АУДИО файл.