Знаете ли за наличието на "горчиво-сладкия клуб" на Световни първенства? И знаете ли, че България е в него? И също така два отбора се борят да влязат в него на това първенство? А един пък може да излезе?

Въпросният клуб включва тимовете, които само веднъж са стигали до полуфинал на Световно първенство и от тогава чакат да повторят това постижение. Най-дълго в него е САЩ, който се е класирал на предпоследното стъпало през 1930 г. и от тогава не може да го повтори. 

Другите са Чили (влезли в клуба 1962 г.), Русия (като СССР през 1966 г.), Белгия (1986 г.), България (1994 г.), Хърватия (1998г.), Южна Корея (2002 г.), Турция (2002 г.). Португалия напусна клуба през 2006 г., след като прекара 40 години в него. 

Сега Коста Рика и Колумбия ще се опитат да влязат в него, като се класират на полуфиналите в Бразилия. Какво е чувството от това постижение сподели пред Ройтерс българската легенда Йордан Лечков, който завоюва четвърто място с "лъвовете" преди 20 години. 

"Българите сме известни с това, че сме големи индивидуалисти и трудно работим в колектив. Затова трудно оформяме силни отбори, а сме по-силни в индивидуалните спортове. Но през 1994 г. беше нещо по-различно."

"Имахме много силни и надарени играчи преди 20 години. Играехме в силни отбори из Европа и успяхме да изградим силен тим. Имахме звезди, говоря за Христо Стоичков, Емил Костадинов, Красимир Балъков и за себе си."

"Никога не съм съжалявал, че не стигнахме до финала на Световното. Ние сме малка държава и за нас е постижение, дори ако сме само на финалите. Затова не разбрахме веднага какво сме постигнали с този полуфинал."

"Разбрахме за всичко, когато се върнахме в България и видяхме тълпите посрещачи. Хората ме спираха по улиците и ми благодаряха. Казваха ми какви прекрасни моменти са изживели заради нашите победи."

"Това сложи огромен товар върху плещите ни и трябваше да се представяме на високо ниво във всеки друг мач след това. Това, което ме притеснява днес е, че говорим постоянно за 1994 г., а не можем да се класираме на друго първенство", сподели Лечков пред Ройтерс.