Първият вицепрезидент на БФС Йордан Лечков припомни призивите си от последните години, когато постоянно предлагаше начело на националния отбор да застане Любо Пенев. Той сподели, че с вече бившия селекционер са "яли, пили и сме правили ония три неща" и затова сега е разочарован от думите и личните му нападки. 

"Винаги съм бил прям през годините и това ми носи много негативи, но това няма значение. В личните нападки за мое голямо съжаление, с тези хора сме яли, пили и онези три неща, та затова е много лошо да се чуват." 

"Поне от 6-7 години робувам на това, Любо Пенев да бъде назначен начело на България. Но явно грешката беше назначаването на Пенев, а не уволнението", сподели Лечков пред ТВ7 и впоследствие добави: 

"Треньорът Любослав Пенев има договор като треньор на България, разбирайте с българския народ. Националният отбор той си го избира, събира. Ние сме осигурили всички предпоставки, услуги, финанси да се чувстват добре. От тях само искаме резултати. Но най-големият резултат беше на мача с Малта - нямаше и 1000 човека." 

Лечков намекна и за финансови машинации около наставника, свързани с парите от повиквателни, глобите и т.н. Подобно нещо по-рано днес направи и колегата му от изпълкома Емил Костадинов, който също беше нападнат от Пенев. 

"Повиквателните на футболистите ги събира старши треньорът, както и глобите. Това не е ли една предпоставка футболистите да го подвеждат? Но тези пари не са негови, те се осигуряват от Боби Михайлов и мен, не са за него. Да сте видели срещу Малта някой от мен, Домусчиев, Стефанов, Фурнаджиев да са играли на терена?"

"Аз от 2000 г. до ден днешен съм дал 30 млн. лв. за футбол, тенис, лека атлетика, баскетбол, начело с материална база. От тогава обирам само негативи поради това, че съм над нещата и доста често си премълчавам. Но дотук беше!" 

"Аз с абсолютно всички колеги имам добри отношения. Христо Стоичков се оттегли много по-достойно, а ние даваме възможност на големи имена, които искат да се развиват в професията. Виждате, че само негативи трупаме. И аз нямам обяснение за това нещо. Най-нормалната практика е да се уволняват треньори." 

"За мен все едно нищо не е станало, защото Любо Пенев го знаем що за стока е. Пак ще му кажа "Добър ден", но не е в това въпросът. Как да му простя тия негови думи, особено след ония три неща, дето сме ги правили заедно", добави Лечков.

Впоследствие той даде пример със себе си как е откликвал на повиквателните за националния отбор и според него е напълно нормално да се търси сметката на наставника при липсата на резултати. Лечков поде и темата за отказването на Димитър Бербатов. 

"Дайте да видим къде са резултатите. Гърция пада от Фарьорите и на следващия ден треньорът си подава оставката. Само Капело вижте - няма резултати и стои за неустойката. Само това лице цяла България го знае, че има финансови проблеми. Но жалко е, че 6-7 години ходех по стъпките на Боби Михайлов да назначи Любо Пенев за треньор. Жалко е, че го назначихме." 

"Всички очакват ние да станем световни шампиони рано или късно. Обвиняват ме за отказването на Бербатов, но вече ми писна от това. Той си стои в Монако, усмихва ни се ехидно... Той се отказа от националния отбор! Защо Йордан Лечков не беше престъпник, когато вървеше по улиците и молеше Пенев да е треньор, а стана сега, когато си тръгна." 

"Аз съм пълзял от Сливен до София, за да играя за България. С влак съм пътувал за България. А сега го обърнаха на дом, осигурили сме им по 16 звезди хотели. Ама няма как на 47 години да играем ние за националния отбор." 

"За много време имаме само една победа над Малта и една случайна над Азербайджан. От друга страна като се наредят загубите - Норвегия, Хърватия... Има и още по-фрапиращи неща."

"Не сме имали разговори с другите членове на изпълкома. С Венци Стефанов често сме имали разминавания, но щом днес сме на едно мнение, значи само това е показателно да си направите сметката. Единодушно, 15 от 15, гласувахме за освобождаването му." 

"Може би трябваше да го освободим след мача с Норвегия и сега щяхме да имаме 6 точки. Но тогава общият разум реши друго. Няма да има никаква неустойка, има много интересни факти за начина на получаване на пари", сподели още Лечков.