В пространно интервю за „Букмейкър Рейтинги”, в чийто състав е и самият Емил Велев, Кокала коментира ситуацията във водещите отбори в efbet Лига и взе отношение относно националния отбор.

"Не знам къде ще бъде краят. Лечков каза, че дълбаем и дъното, но те са хората, които трябва да вземат мерки, защото те са шефовете в българския футбол. Не може така с лека ръка да се отписват квалификации”, заяви Велев.

„Сега имаме надежда от Лигата на нациите да се класираме на някакъв бараж. Ами ние на този бараж сме обречени, с когото и да играем. Защото там ще има доста добри отбори.”

„Твърденията на Балъков, че нямаме играчи са пълни глупости според мен. Ти самият си противоречиш, тъй като Бодуров, който не играе в ЦСКА 2-3 месеца, го взимаш в националния отбор да играе срещу Англия. Ами това не е ли парадокс и безумие? Вземи някой друг, който е играл – има 2-3 от младежкия отбор, които можеше да бъдат използвани за тези два мача. Станислав Иванов от Левски и вратарят Наумов. Но според мен това прозвучава повече като оправдание за нашата треньорска безпомощност.", каза Кокала. 

"Абсолютно безсмислено бе да се викат чужденци и ветерани и да играят в такива мачове. Като искаш сега да обиграваш даден отбор, трябва да вземеш млади и перспективни футболисти и да ги налагаш. Но ти трябва да имаш тази стратегия. Сега чувам, че стратегията трябва да е 5-6-7-8 години…"

"Имаме дебютант на 37 години - няма лошо, той наистина е добър вратар за българските стандарти. Но няма перспектива. Както викаха и Георги Петков. Това беше напълно безсмислено. Не казвам, че е лош вратар – и двамата са добри. Но това са закъснели повиквателни."

"Да, пропадането продължава. Балъков беше велик футболист, но след като започна треньорската си кариера, не виждаме някакви успехи, които е постигнал. Видяхме един приличен полусезон в Етър и там вече решиха, че той трябва да е човекът, който да оправи българския национален отбор. Но за момента виждаме, че това не се случва. Дано този човек има по-ясна визия за това, което ще се случи с другите футболисти, които ще дойдат след настоящите. Защото ние видяхме доста неща в последните години и никакво развитие", завърши Кокала.