Ивайло Петев даде първото си интервю, след като замина за Саудитска Арабия официално стана старши треньор на Ал-Кадисия.

Пред Дарик радио специалистът говори за новото предизвикателство в треньорската си кариера, очакванията за мача Кипър - България и ситуацията в българското футболно първенство.

От вчера Петев и Ал-Кадисия са на лагер в Абу Даби, а след паузата в първенството той ще направи и своя треньорски дебют в арабската държава с домакинството на Ал-Раед.

- Г-н Петев, поехте ново предизвикателство, имахте ли и други варианти?

- Да, така е. Имаше други оферти през юни-юли, но в послединет 20 дни Ал-Кадисия бяха доста настоятелни. Това е нещо ново за мен, но може би е дошло времето да работя тук.

- Какво заварихте в Саудитска Арабия, какви са целите на отбора, какво трябва да направите и за колко време ви е ангажимента?

- Ангажиментът ми е до май месец, докато свърши първенството. Целите на отбора са свързани с едно по-добро класиране от ситуацията, в която са в момента. Клубът е добре организиран, заради липсата на късмет са се натрупали загуби. Надявам се да постигна това, което искат всички.

- Прави впечатление, че отивате с напълно нов щаб в Саудитска Арабия, говорим за помощници. Хора, с които не сте работили до момента. Как избрахте хората, с които да заминете за това предизвикателство?

. Да, така е. Това е лично мой избор. Надявам се с времето тези хора да разберат какво искам, по какъв начин и те да мислят като мен. Всеки от тях има различно виждане, надявам се да са ми от помощ.

- За последно работихте в Кипър, сега на националния отбор предстои гостуване там, а преди това бяхте и национален селекционер. Какво да очаква този национален отбор в Кипър и какви са вашите прогнози за мача, който предстои?

- Имаме реални шансове да победим и аз искрено се надявам да победим. Видяхте, те не играха чак толкова лошо в София. Има някакъв подем при тях, защото имат няколко футболисти, които играят в чужбина, но аз съм убеден, че България има шанс да победи.

- Познавате някои от футболистите, предполагам, от националния отбор. Бихте ли дали съвет или да заострите вниманието към някой футболист, който може да затрудни националния ни отбор и като обстановка какво да очакват футболистите на Петър Хубчев на стадиона в Никозия?

- Мисля, че няма да има публика, може би ще има повече българи, така че все едно ще играем в София. Ако някой иска съвет, бих дал. Не искам да казвам нещо, ако никой не търси, но пак казвам, имаме реални шансове и аз съм сигурен, че ще вземем 3 точки там.

- През последните месеци може би имахте по-голяма възможност да гледате българското футболно първенство, преди да започнете работата в Саудитска Арабия. Оценката ви за това, което се случва до сега във вътрешния шампионат и коментарът за съотношението на силите между водещите отбори Левски, ЦСКА и Лудогорец? Какво очаквате да се случи докрая на шампионата?

- Между тези 3 отбора ще е спорът за първото място. Мисля, че в лицето и на Берое, Ботев Пд и Локомотив Пд първенството е малко по-интересно тази година. Надявам се пролетта да е още по-интересно. Това е добре за българския футбол, но войната ще е между 3 отбора Левски, Лудогорец и ЦСКА.

- Големият въпрос е дали нивото на българското първенство се вдига, в сравнение с първенствата, в които работихте през последните няколко години или пък по-скоро изравняването на върха е по-скоро градация надолу в игра?

- Като игра има още много да се желае. Все пак имаме един факт – три отбора, които имат реални шансове за титлата. Това го прави по-интересно и по-завързано, но като игра има още много какво да се желае.

- Може би времето е твърде кратко, но има ли място на български футболисти в първенството на Саудитска Арабия и в този ред на мисли има ли шанс да видим българин при вас?

- Разбира се, че има. Идеята на лигата в Саудитска Арабия е доста амбициозна. Тази година правителството е отпуснало повече средства, за да се подобри нивото и да се купят по-качествени играчи. Клубовете имат по-голям комфорт и по-голям бюджет, за да могат да се закупят по-качествени попълнения. До момента бяха позволени петима чужденци, но сега са осем. Определено искат да повдигнат нивото в този регион.

- Пълнят ли се стадионите в Саудитска Арабия и колко зрители ще имате вие на вашите мачове?

- Гледах последния мач и имаше 17-18 хиляди, грандовете винаги пълнят стадионите си. Надявам се с по-добри резултати и нашите фенове да се увеличават.