Срещу Хърватия се убедихме в реалната цел за България на европейските квалификации. Първите две места са заети, а ние трябва да се пробваме за третото. Тази задача изглежда някак задължителна. Основният противник в надпреварата очевидно ще е Норвегия, така че тази вечер ни чака най-важният мач.

Италия и Хърватия са с класи над останалите. Ние взехме една важна победа в Баку, а ако повторим упражнението и в Осло, спокойно може да се наречем фаворит, макар и само за третото място. То от своя страна дава възможност за класиране чрез бараж. Има и друга опция, която е още по-примамлива. Най-добрият от всички трети в групите отива директно във Франция. Това означава печелене на победи срещу отборите от нашата и по-долната черга.

Целта трябва да са 18 точки, които да наберем в срещите с Малта, Азербайджан и Норвегия. Звучи някак възможно, а може би, просто така ни се иска.

Скандинавците изглеждат на теория от нашия калибър. Даже нямат и традиции, каквито има националният отбор на България. Срещата в Осло е много по-важна от тази, която загубихме от Хърватия на „Васил Левски“. Съперникът ни от петъчната вечер има талант в изобилие, а ние играем „на мускули“. Нелепо е да изброяваме, но те имат Модрич, Манджукич, Ракитич, Олич и прочие.

Форматът е такъв, че дава шанс дори и на „среден“ отбор като нашия. Любослав Пенев е длъжен да ни класира трети в групата. На пръв поглед тази задача изглежда постижима. Сметките изглеждат прости, но футболът не е само резултати и точки. Формата, която демонстрирахме в София е притеснителна. Играхме много боязливо, а сега ще се наложи да се борим и с лошото си настроение. 

Ако успеем да се проврем до финалите ще е плод на много труд, късмет и колективни действия. България няма звезди, но желание не ни липсва. Хърватската преса ни определи за „анонимници“. На фона на Норвегия не сме точно такива. Ако отидем на Евро 2016 вероятно за мнозина ще сме загадка, но ще го преглътнем.

Днес е ключов ден за нас в квалификациите. Играем „дерби за третото място“. Не звучи много престижно, но може да се окаже голям трамплин за националния футбол. По-добре анонимни, но на европейско.