Блясък в очите. Това искаше Ивайло Петев от своите футболисти срещу Португалия. Видя го не само той, но и всички ние. И беше приятно. Защото отдавна не бяхме изпитвали удоволствието от такава игра – сърцата, със самочувствие и без страх. 

Това сме искали винаги и това ще очакваме в бъдеще. На всички е ясно, че когато не разполагаш с нужната класа, можеш да противопоставиш на съперника си колектив, който е готов да воюва. А тези момчета показаха, че са готови за битка и затова заслужават единствено уважение.  

Прекаленият патос ще бъде излишен. Традиционното изпадане в крайности няма да бъде полезно и този път. Победата е факт, но трябва да признаем, че тя бе постигната с много късмет. Още до десетата минута на мача, Португалия имаше достатъчно положения, за да води с повече от един гол разлика. Разполагаше и с още много ситуации до края на мача, които можеха да донесат попадение във вратата на България. То обаче така и не падна, а сега просто трябва да подходим със скромност и смирение. Именно за тях призова Ивелин Попов, а в същият тон бе и изказването на Владислав Стоянов – „трябва да си знаем мястото“. 

Наистина трябва. И си го знаем. Не е от най-хубавите в Европа. Но пък си е наше. И когато го защитаваме по този начин, можем само да се усмихваме. По същия начин, по който го направиха всички в отбора ни след последния съдийски сигнал. Това вече можем да си позволим напълно, защото когато си победил Португалия като гост, а вратарят ти е обезличил Кристияно Роналдо, можеш само да се усмихваш. 

Разбира се, най-много повод за това има Владислав Стоянов. Той носи вярата в този тим. Без нея няма как да спасиш за втори път дузпа на Роналдо, без нея няма как да отразиш толкова много изстрели, без нея няма как да дадеш спокойствие и сигурност на своите съотборници. А когато вярваш, всичко е възможно. Футболните ни национали показаха това. Сега трябва да им се доверим. И да им повярваме отново. Докато ни демонстрират всеотдайност и готовност за битка, сме длъжни да го направим. Без значение дали печелят или губят. 


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS