Новият селекционер на България Красимир Балъков сподели при официалното си представяне, че поема „трикольорите” в труден момент, от гледна точка на факта, че евроквалификациите вече са започнали, както и че двата мача с Чехия и Косово са след края на сезона за клубните тимове.

Треньорът подписа договор до края на октомври 2021 година. Той замени на поста Петър Хубчев, който сам подаде оставка.

„Преди два месеца когато вие завъртяхте моето име като селекционер, това не стоеше на дневен ред за мен, предполагам, че и за БФС. Затова футболът е велика игра и има неизвестни. Днес виждате, че съм тук и искам да ви поздравя за оракулските възможности, които имате, все пак познахте. Искам да поздравя и да благодаря на президента на БФС за голямото доверие, което ми гласуват. Осъзнавам, че е малко времето, което имам до тези квалификации”, сподели Красимир Балъков.

Красимир Балъков е новият национален селекционер на България

„Това е голямо предизвикателство, знам и последствията от тази позиция, но аз мога обещая, че заедно с моя екип, стъпвам здраво на една добра основа, поставена от Петър Хубчев. Ще се опитаме да дадем всичко възможно, за да класираме тима за Евро 2020. Ако това не се случи, ние не сме магьосници, идват други квалификации, в които отново ще се опитаме”, допълни Балъков.

„Ще работя с помощници Станислав Генчев и Йончо Арсов, с вратарите Калоян Чакъров, със статистиката ще се занимава Иван Славов, който е непознат за българската действителност, но много важен за мен. Много спекулации бяха в публичното пространство, бързо взехме решението да поема тима, да бъдеш селекционер е привилегия и голяма отговорност, не съм се колебал и за минута, но имаше и формалности, които трябваше да уточним. Сега седя пред вас, решението взех доста бързо”, каза още новият наставник на националния тим.

„Предстои ни лагер с националния, на който ще вземем много играчи, повече от обикновено. Имаме проблеми с някои опитни футболисти, надяваме се да се изчистят до 29 май. Ще вземем повече футболисти поради това. Искам да говоря и със самите играчи. На този лагер ще има повече футболисти.”

Илиан Телкеджиев/Lap.bg
19 снимки

„Ние имаме един приоритет – да се подготвим по най-добрия начин за съперниците, които имаме. Важно е да възстановим футболистите след тежък сезон. Влизам във време, в което приключва първенството, има проблеми при самите състезатели, край на сезона, физически са изморени. Имаме необходимото време, ще опитаме да направим сплотен и боен екип.”

Красимир Балъков сподели, че се е разбрал с ръководството на Етър да довърши сезона. „С Етър ще завърша сезона, там нещата са подготвени и за след сезона. Няма да има проблеми нито от една страна, ще завърша сезона с Етър, надявам се спокойно и успешно.”

„Българският национален отбор, затова е национален , защото не изключва нито млад, нито стар. Друг е въпросът, ако ръководството не реши да има тотално подмладяване, това е след общо решение, нямаме такива виждания, защото искаме да използваме всички добри играчи в България, чужденци или по-опитни футболсити. Да направим смесица от опитни и млади играчи.”

Боби Михайлов: Хубчев има предложение от клуб, сам си тръгна

„Станислав Генчев ще бъде на първите квалификации с мен като помощник треньор, няма време за нищо, искам да работя с хора, които най-добре ме познават. Затова Генчев и Калоян Чакъров идват с мен. Станислав след двата мача в квалификациите ще се върне в Етър Велико Търново.  Имам идеи в главата си за помощник за след квалификациите, говорил съм с всички от моя треньорски щаб. Станислав Генчев е съгласен, след това ще имаме време да взема правилно решение за втори помощник треньор.”

Новият селекционер беше категоричен, че до този момент, където и да е работил не е допускал вмешателство, като счита, че такова няма да има и при новото си предизвикателство.