Извънредната обстановка да се удължи с три месеца. Това ще предложи на Министерски съвет здравният министър Костадин Ангелов по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване. Ако искането му бъде прието, това означава, че извънредното положение ще остане в сила до края на април.

Ангелов обаче сподели, че част от мерките в областта на спорта, образованието и здравеопазването може да бъдат отхлабени. 

Има лоши тенденции, свързани с разпространението на новия щам, който се разпространява много по-лесно и много по-бързо. Това, ако се случи в България, а според наши предварителни данни, у нас с голяма вероятност допускаме, че вече е тук, това поставя пред изключително сериозна опасност бъдещите протипоепидемични мерки, добави той. В държавите с приложени строги противоепидемични мерки резултатите не са много добри, каза още министър Ангелов.

Мерките ще бъдат продължени и след 31 януари, но част от тях може да се отхлабят - в областта на образованието, на здравеопазването, на спорта и на културата, допълни министър Ангелов.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.