Ще отнемат превозните средства при тежки ПТП с умисъл на водача, както при тежката катастрофа, при която загина журналистът Милен Цветков. Това съобщи говорителят на главния прокурор Иван Гешев - Сийка Милева по време на брифинг в Съдебната палата.

По-суровите наказания в Наказателния кодекс в частта престъпления на пътя са по настояване на главния прокурор Иван Гешев.

17 снимки

"Предложено е завишаване на наказанието от 15 до 20 г. или доживотен затвор без право на замяна, когато се касае за престъпление, довело до причиняване на смърт след употребата на упойващи вещества. Освен това, отнемане на пътните превозни средства в полза на държавата, независимо чия собственост са те", заяви Милева.

Същото наказание грози и шофьорите, които убият човек на пътя, но са без книжка или карат със скорост над 50 км от разрешената.

Най-тежкото наказание ще получават водачи, които са причинили смърт умишлено и са шофирали автомобила с алкохол над 2 промила.

Милева посочи, че не винаги наказанията, които се дават за причиняване на смърт на пътя, съответстват на високата обществена опасност и не гарантират справедливост за пострадалите. Подобен тип престъпления те квалифицират като причиняване на смърт по непредпазливост.