Бившият футболист на Левски и националния отбор Станислав Ангелов е спортен консултант на филма "Гунди - Легенда за любовта". Gong.bg се срещна с Пелето, който сподели интересни детайли по работата си по него, усилията, които актьорът Павел Иванов е положил, за да влезе в ролята на великия Георги Аспарухов, както и посланията, които ни носи филма. 

"Гледах филма, много ме впечатли. Аз съм участвал само в спортната част и имах бегли познания за цялостта на филма. Филмът много ми хареса, дано хората да го оценят като качества и достойнства и да се наслаждават", започна Ангелов. 

Той разкри и как се е стигнало до това да бъде спортен консултант на филма. "Иван ми се обади, направихме една среща. Когато ми сподели идеята, човек няма как да остане равнодушен, особено, ако е свързан с филма, както и идеята да се пропагандира нещо хубаво, правилно и добро. А и не само да върви като пропаганда, а и като личности, с които е свързано нашето минало. Знаете, че сме малко негативни като общество и доста често не си оценяваме личностите. Много ми хареса идеята и на драго сърце се включих". 

"Павел Иванов са си го харесали още преди аз да бъда заплануван. Доколкото знам много години преди филмът да бъде реализиран, той е избран за Гунди. Главната актриса (б.а. Александра Свиленова) също прилича много на младата Лита. Много добър кастинг подбор е направен, включително и за съдиите на мачовете (смее се). Хората са си свършили много хубаво работата. Павел имаше много добра спортна култура и координация. Не ни отне много време, за да работим. 3-4 месеца имаше абсолютна отдаденост от негова страна. Толкова професионално настроен, отговорен и дисциплиниран човек ние нямаме във футбола. Независимо дали имаше представления в друг град, преди тях ходеше да изпълнява детайлите, които съм му дал и съм казал, че му липсват, за да може да се доближи най-близо до образа. Гунди е обявен за най-добрия футболист на 20 век и дори професионален футболист не може да се доближи до него. Беше много важно самият актьор да положи много усилия. Този негов професионализъм във всеки един детайл пресъздава целия този филм. Всеки един, който участваше, беше много отдаден и сериозен. С всички актьори, които имат футболни роли, поне два месеца се събирахме 3-4 пъти в седмицата, за да отработваме детайли, включително и това как грешно да се рита топката. Радващото е, че този труд се реализира по определен начин. Всички, които сме го гледали досега, много ни удовлетворява". 

"Всички сцени, които пресъздадохме, са от реални събития. Ние имахме достатъчно информация, както и видеа. Всичко е и леко сюжетирано, за да може да изпъква идеала на нашия герой и неговите невероятни качества. Павел си изигра всяка една сцена, всеки един детайл. Ние правили с часове пложнове в залата по спортна гимнастика, докато хване тайминга и усета. Футболистите не отделят такова внимание за усъвършенстване на детайлите, колкото той. Павел положи много усилия и изглежда добре. Той със сигурност може да играе в А група. Толкова е отдаден и дисциплиниран. Дори Павел, ако беше решил да е отдаден, щеше да играе професионален футбол, но той си е актьор", коментира Пелето.

"За мен този филм ще увековечи един образ с положителен оттенък, както и ще предаде различно отношение към спорта. Очарован съм от начина на действие. Там са събрани много хора, като екип и между тях има различия, разбирания. Лъхаше уважение между всички и беше много приятно да го наблюдавам, защото ние във футбола сме малко по-грубовати. Много ми хареса цялостното отношение и работа". 

"Предполагам, че както всичко, и филмът ще ни разедени по една или друга форма. Едни ще го харесат, други не. За мен България има нужда от точно това. Аз съм човек, който обича да гледа филми, да чете книги, да ходи на театри. Трябва да има положителен оттенък, дори да правим нещо друго. Имаме нужда малко повече да си повдигнем духа. Трябват ни повече филми, повече герои, да се идеализира и да изглежда геройски, който и да е персонаж от нашето минало. Имаме много исторически битки, които сме печелили като народ през годините, но не сме ги пресъздали по този начин, даже напротив. Рядко се е случвало нещо да ме вдъхнови, както този филм. Имаме нужда си вярваме малко повече, да знаем, че сме кадърни хора, да не се мразим толкова. Имаме нужда от много по-различни ценности в живота си. Трябва да гледаме на филма не като документален, в който всичко да е пресъздадено, както някои го помнят. Трябва всичко да се преформатира сюженто, че да изпъква тази личност", сподели Станислав Ангелов. 

"Ще се надявам хората да оценят филма, да намерят и да се хванат за положителното в него и да се радват на филма като на филм, който българи сме изградили и сме направили нещо красиво", завърши той. 

В прикаченото видео може да разберете каква роля има Станислав Ангелов в "Гунди - Легенда за любовта", както и любопитни моменти от снимачната площадка. 

„Гунди – Легенда за любовта“ тръгва по кината на 18 октомври, продуценти са Иван Христов и Андрей Арнаудов от „Междинна станция“, а Нова броудкастинг груп са ексклузивен медиен партньор.