Директорът на Спешна помощ – доктор Георги Гелев, даде пресконференция, на която обясни как медиците са реагирали относно катастрофата с журналиста Милен Цветков и какво са заварили на произшествието. 

„Ще кажем истината. Подаден ни е сигнал в 18.16 часа. Екипът е пристигнал в 18.23 часа. Ще ви разкажа това, което знам след разговор с лекарката, която е била на място.

17 снимки

Заварила е на платното на тротоара мъж по гръб, на който граждани са му оказвали първа помощ – изкуствено дишане уста в уста. Тя го е заварила в кома. Веднага му е оказала спешна помощ – сърдечен масаж, поставен е на шина. Включен е в линейката на монитор, но за съжаление е имал единични сърдечни удари. Съдовете на крайниците са били толкова колабирали, че не е могло да се хване венозен ток.

Дихателните пътища са му били изпълнени с кръв. Буквално пред вратата на Пирогов Милен издъхва. До тогава никой не е знаел, че това е Милен Цветков, защото катастрофата го е променила до неузнаваемост.

5 снимки

Окончателното приключване на случая е в 20.25 минути.

Не само аз и ръководството на центъра, но всички колеги са дълбоко възмутени от написаното във Фейсбук, че линейката се била забавила.

Отреагирали сме максимално, бих казал ненормално бързо. Линейката тръгва от Сточна гара. Изчислете колко километра са до там? Екипът е направил всичко възможно да го стабилизира, да го интубира. Но за съжаление не всеки път успяваме.

Защо линейката не е завила към Токуда, която се намира точно до мястото на катастрофата? Защото не разполага с противошокова зала. Много малко болници разполагат с такава – Пирогов, Военна болница и света „Анна", каза доктор Гелев.