Представител на Gong.bg бе сред избраните журналисти, получили възможност да проследят на живо конференцията „В защита на европейската футболна екосистема и нейните традиции“, организирана съвместно от Ла Лига и аналитичния център „Спорт и гражданство“. Основна цел на събитието бе обсъждане на това как трябва да реагира европейският футбол под заплахата от създаване на Суперлигата и какво трябва да подобрят клубовете на Стария континент, за да не стига в бъдеще до други подобни проекти.

Президентът на Ла Лига Хавиер Тебас, който бе специален гост на събитието, отговори на въпроса на Gong.bg “Какви препоръки бихте направили към по-малките първенства в Европа като българското, за да подобрят продукта си, да постигнат растеж и да бъдат по-успешни на международния пазар?” по следния начин:

„Говорили сме многократно за това. Още в самото начало като основа за растеж трябва налице да е финансовата устойчивост на първенството, което и да е то. Ако това го няма, тогава хората в клубовете просто ще искат още и още пари, за да си покриват загубите и никога няма да са доволни. Това се случва към момента и в някои от големите първенства. Ако твоят клуб постоянно губи пари, ти си вдигаш ръката и казваш: „Аз искам пари, още пари – от спонсори, от телевизионни права“. И тогава на цената се появяват субекти като Суперлигата и понеже твоите загуби са прекалено големи, ти искаш още пари и не те интересува откъде точно ще ги вземеш. Затова трябва да се опитаме да направим европейския футбол устойчив, което да се случи на база националните първенства и то от самите тях. След като такава устойчивост вече е налице, то и УЕФА трябва да направи крачки напред в помощ на клубовете, участващи не само в нейните турнири, но и в националните първенства. Тук идва въпросът за промяна на дистрибуцията на парите от УЕФА сред клубовете и местните лиги. Аз нямам проблем да говоря публично по тази тема. Да, всяко първенство има своите си действителност и нужди, но ние трябва да седнем на кръгла маса и да говорим за това. На първо място трябва да бъде поставен въпрос за финансовата устойчивост, защото иначе всички допълнителни приходи ще отидат в покриване на постоянните загуби. Затова трябва да имаме футбол, който е икономически устойчив. Това е първата крачка и ще ви дам пример с Испания, защото ние го постигнахме преди 10 години. Тогава Ла Лига имаше загуби от по 500 милиона евро на сезон и ситуацията беше невъзможна. И когато идваха допълнителни приходи, какво правехме с тях – плащахме си дълговете, но продължавахме да губим повече и повече. Тогава създадохме модел за финансов контрол и клубовете спряха да губят пари. Така станахме финансово устойчиви и можехме вече да говорим за повече пари и как да бъдат разпределени те по-балансирано.“

Конференцията, провела се в Брюксел, бе открита със слово от депутата в Европейския парламент Томаш Франковски. Самото събитие бе разделено на два модула с отделни теми - икономическото и юридическо влияние на отцепническо състезание и важността на настоящия модел на футбола. Сред участниците във форума бяха ръководители на футболни клубове като Унион Сент-Жилоаз (Белгия) и Яблонец (Чехия), представител на Европейската организация на футболните фенове, икономисти, университетски преподаватели, както и президентът на Съюза на европейските баскетболни лиги.

Цялото събитие може да бъде изгледано тук: https://youtu.be/wPK9lE-5Zs8