Един от организаторите на боксовата гала вечер в Пловдив Делян Славков коментира пред сутрешния блок на NOVA боя межди футболните фенове, който помрачи спортното събитие. Той изрази мнение, че е имало провокация, която е целяла прекратяване на състезателната вечер.

Както е известно, по информация на полицията запалянковци на Локомотив Пловдив и ЦСКА са влезли в залата, възникнало е напрежение помежду им, както и сблъсъци, пренесли се извън залата.

„Организацията бе на изключително високо ниво. Всичко, като мерки, които се изискват от закона, бе взето. Охранителната фирма е направила няколко пъти оглед на мястото и с оглед на очакваното събитие, са назначени съответен брой охранители, отворени са определен брой входове, определен е пропусквателният режим. Относно самото събитие – това не бяха хора, дошли да гледат спорт. Това бяха хора дошли да рушат и да спрат това събитие. Те вътре не се сбиха. Аз бях в средата на двете агитки. Имаше провокация. Това бе като един добре режисиран спектакъл. Едните хвърляха столовете, другите обръщаха масите, третите хвърляха бомбичките. Тук целта не бе бой, а спиране“, започна Славков.

„Нашите фенове не са тези. Влизат, както влизат и останалите фенове, както е влязъл пистолет в затвора в София преди броени дни. Вкарани са бомбичките, не мога да кажа как, не съм бил на входа. Щом са вкарани, са намерили начин“, добавя организаторът.

„Казах, че организирането е според всякакви законови изисквания. Вече на входа как е допуснато да влезе такова нещо като бомба и факли, това вече аз няма как да знам“.

„Това е охранителната фирма, която охранява обекта по време на събитието“.

„Това не бе случаен факт. Това бе насочено към прекратяване на събитието. Те вътре трошаха и хвърляха бомби. Това е безумие. Вътре има деца. Отдавам го това на лични вражди и хора, които не мислят за спорта“, добавя Славков.

Междувременно очевидци на онова, което се е случило в залата и извън нея разказват пред NOVA:

„В средата на шоуто се появиха две футболни агитки. Мисля, че на Локо Пд и ЦСКА. Когато те влязоха, изгледаха две-три срещи. Последната среща бе на спортисти от боксов клуб Лаута и от боксовата школа на ЦСКА и след като съдиите присъдиха победа за пловдивчанина, един хвърлен стол запали фитила и започнаха да се мятат столове. Мисля, че се сбиха вътре, в единия край на залата. Веднага дойде охраната, между третата и петата минута и полицията дойде. През това време обаче имаше няколко бомби вътре“, разказва Илия.

Стелияна, която живее в близост до залата споделя: „Видях от терасата си. Всичко заснех на телефона. 50 човека как бият един, как хвърлят бомбички, как трошат колите, как посягат на полицията, на будката на полицията и помислих, че има футболен мач, тъй като съм нова в квартала Звъннах на 112, казаха ми, че вече има сигнал и така приключи мероприятието. След това, след 20 минути реших пак да запиша, защото за 20 минути не дойде нито полиция, нито линейки и всичко си тръгна мирно и тихо след един час“.

NOVA потърси и представител на Общината, който да коментира случилото се в залата. Георги Кючуков внесе повече яснота за законовите изисквания: „Подписва се договор с организатора, който трябва да осигури охрана от лицензирана фирма. Прави се план, който се съгласува с областна дирекция на МВР и вече в зависимост от спорта се преценя колко души охрана да има“.

„Това е наистина по-сложно, защото хората ще влизат по-бавно, при подобни бойни вечери да се ползва някаква специална пропусквателна система. В края на краищата никой няма право да се бие нито в залата, нито извън нея. Който си го е позволил, трябва да си носи последствията. Без значение кой е загубил и кой е победил“, добавя Кючуков.

В коментарите за случилото се включи и Киро Скалата, който бе промоутър на събитието: „Правя повече от 18 години такива шоута. Нормално е по време на събитие да се разгорещят страстите. Агитките правеха шоу в началото. Явно когато започна награждаването на втория мач, някой като че ли нарочно хвърли този стол, може да не е от агитките, това запали обаче искрата. Нормално е да се си носят бомби, то е част от тяхното амплоа. В началото се държаха добре. Вътре не видях да са се сбили. Хвърчаха столове, гърмяха, полицията и охраната ги изтласкаха бързо навън. Даже мислех да продължим. Девет държави идваха тук. Яките спортисти не се притесняват от тез неща. Момчетата от агитките са по 50 килограма шматки, които нищо не могат да направят реално. Просто бързо бяха изтласкани, защото полицаите тук са мощни“.

Пълния репортаж на NOVA може да видите в прикаченото видео!