Няма друг българин, който да е бил на такова ниво през цялата година Може и да е доста рано, но е сигурно, че есенните битки на всички фронтове ще излъчат новия победител в класацията Футболист на годината. През миналата година битката беше жестока, защото и Кирил Десподов, и Георги Петков, и Тодор Неделев, пък дори и Мартин Камбуров бяха изпратили едни невероятни 365 дни. Сега такъв е единствено Антон Недялков. Поне за друг български футболист, който на е на топ ниво през цялата година, не се сещаме. Да, доста имаха изригвания, но те бяха епизодични. Бившият играч на ЦСКА беше най-постоянният в Лудогорец, а и в националния тим. Освен, че стана шампион с „орлите“, Недялков блести и в Европа. Само си спомнете успеха с 5:1 над ЦСКА Москва. В този мач ловчанлията блесна с две асистенции, а в дефанзивен план бе много стабилен.

Той попадна в идеалния отбор на УЕФА, което е показателно за неговата класа. Няма друг българин с подобно признание тази година Единственият играч, който го финтира тази година е мегазвездата на Манчестър Сити Рахийм Стърлинг. Да, факт е, че още е рано за крайни оценки. Тепърва ще има още много големи мачове, в които някой ще може да блесне. Но такова постоянство, каквото виждаме при Недялков, няма при никой друг. Нека разгледаме какво направиха евентуалните други кандидати за наградата. Капитанът на националите Ивелин Попов започна 2019 г. с крачка назад в кариерата си. Той напусна гранда Спартак Москва и премина в класическия средняк Ростов.

Ясно е, че там Попето е твърд титуляр, а за момента отборът от руския юг заема 3-ото място в Премиерлигата. Като се има в предвид, че вторият в класирането ЦСКА Москва инкасира 5 гола в Разград, а четвъртият Краснодар – 5 от Базел, е видно, че футболът в най-голямата страна в света не върви на добре. Ивелин Попов не игра на ниво и за националния тим, като след контролата с Ейре дори бе критикуван публично от селекционера Красимир Балъков. Какво представят грандовете Левски и ЦСКА? При „сините“ най-постоянният българин е капитанът Живко Миланов. Но в Европа ветеранът си изкара червен картон в първия мач с АЕК Ларнака, което в крайна сметка коства отпадането на тима. Сериозен прогрес бележи Станислав Иванов. Това момче впечатлява все повече и повече. Още обаче му е прекалено рано да печели подобен тип награди.

Ако бе останал здрав и бе продължил да бележи със сигурност сред фаворитите щеше да е и Станислав Костов. Той стана голмайстор на „А“ група, като победи головата машина на Лудогорец Клаудиу Кешерю. Серия от контузии обаче го върнаха в първи клас, както се казва и той няма мач от над 2 месеца. А и няма дата за завръщането му в игра. В ЦСКА най-стабилният и постоянен българин е Кристиян Малинов. Той обаче е черноработник, Да, впечатлява с огромния километраж, който навърта във всеки мач, както и с лидерските си качества. Но подобен тип играчи рядко печелят лъскави награди. Иван Турицов, подобно на Станислав Иванов, е много млад, макар и да показва огромен растеж.

Може би най-талантливият българин – Тодор Неделев, изпраща година, която едва ли иска да си спомня. Неговият Ботев (Пд) изгуби финала за Купата на България с градския съперник. Сега пък „жълто-черните“ се намират в голяма дупка и треньорската рокада сякаш чука на вратата. Момчетата, които заслужават похвала са от Локо (Пд). Например един Димитър Илиев се прероди след завръщането си на „Лаута“. Бирсент Карагарен също блести напоследък. Вратарят Мартин Луков пък стигна и до националния тим, макар и да не е дебютирал все още.

Друг от най-постоянните българи през 2019 г. е Даниел Младенов. Звездата на Етър е голмайстор на елита в момента, а през миналия сезон помогна за стигането до бараж за Европа, загубен от Левски. Неговите постижения обаче са доста по-скромни, със сравнение на тези, които има Антон Недялков. Тази година ветерани като Мартин Камбуров и Георги Илиев също не са на нивото си от преди година. Доста често таранът на Берое се задържа на пейката за сметка на Зоран Йосипович, като сходна изглежда и ситуацията с Илиев в Локо (Пд), където той е по-скоро първата смяна.

Поне така беше, докато „смърфовете“ играеха в Лига Европа. Може и до решаването на вота за Футболист номер 1 на България да има около 2 месеца, но вече е ясно накъде духа вятърът. Недялков е брилянтен след пристигането си в Разград от американския ФК Далас. Цяло чудо ще е, ако той остане в Лудогорец след зимния трансферен прозорец, тъй като интересът към него е огромен. До края на годината остават още няколко куп големи мачове, а за нас, журналистите, няма да има нищо по-хубаво от това, да има нови герои и изборът за Футболист номер 1 на България да стане още по-ожесточен.

Меридиан Мач