Вицепрезидентът на БФС Емил Костадинов гостува в предаването "Арена Спорт" по БНТ. Легендата на българския футбол коментира моментната ситуация в националния отбор, както и избора за нов селекционер. Костадинов призна, че се е замислял дали да се кандидатира за президент на Българския футболен съюз, но все още не е взел окончателно решение.

“Направихме лоша година. Най-лошата от доста време. Трябва да се направи задълбочен анализ и да решим какво да правим с националния отбор. На първо място трябва да се подмлади тима с футболисти, които са минали през младежкия и юношеските национални отбори. Те са се класирали на европейски първенства и трябва да им се даде шанс за изяви. По-лошо представяне няма как да има и е време да се даде път на младите. Не може да се подмлади изцяло. Има качествени опитни играчи, които има още какво да дадат на националния отбор. Първо трябва да се определи кой ще е селекционер и тогава ще коментираме какви играчи трябва да бъдат част от отбора", започна Костадинов. 

"Засега нищо не мога да кажа за Георги Дерменджиев и дали ще му бъде предложен нов договор. Имаме предстоящо заседание на Изпълкома, където ще се обсъжда и ще се прецени какво да се прави със селекционера. Александър Димитров се е доказал вече. Естествено, че е може да е опция. Защо не? Не сме обсъждали предварително никакви имена".

"Имахме голям шанс да победим Унгария. Като отбор бяхме по-добри, но направихме две грешки, които наклониха везните. Минахме през тежка година. През цялото време бяхме в условията на пандемия. Много играчи се заразиха. Това се отрази на националния отбор, но не може да е оправдание. Трябва да се вземат някакви мерки".

"Проблемът на националния отбор е, че футболистите играят в чужбина, но не са част от Топ 5 на първенствата на Европа. Най-важното е националният отбор да има 11-12 лидери. Ако няма такива, тогава колективът като цяло трябва да е лидер. Един национал трябва да се раздава за представителния тим, а не да идва само в случаите, когато е пред договор с някакъв клуб. Това може да се избегне като се взимат правилните футболисти. Чакаме жребия за Мондиал 2022 и да видим какво ще ни се падне. Без оглед на съперниците ние трябва да играем, въпреки че отборите от първа и втора урна са тежки".

"Когато се успокои ситуацията в света с пандемията, тогава ще има и Конгреса. Чух намерения от някои хора, че ще се кандидатират, но не съм чул никакви идеи за промяна. Надявам се, че когато наближи конгреса, ще чуем и такива неща. Според мен начело на БФС трябва да застане познато лице, който да е на Ти с всичките над 500 футболни клуба в България. Човекът, който е готов да поеме, трябва да работи всеотдайно. Мислил съм много по тази тема. Може би съм готов да се кандидатирам, но всичко зависи от много неща. Трябва да се види и какъв екип ще работи в БФС. Не съм мислил за свой екип“, обяви Костадинов.