АПОЕЛ (Никозия) спечели топ-дербито на 18-ия кръг в кипърското първенство, след като победи Анортозис на стадион ГСП с 1:0 и избяга в класирането на пет точки. АПОЕЛ има 42 точки, Анортозис е на 2-а позиция с 37. "Синьо-белите" от Фамагуста могат да бъдат изместени от Омония или Пафос, събрали по 35, ако спечелят мачовете си утре.

Златният голмайстор за домакините се казваше Антонио Мендес-Томане, който прати топката в мрежата в 89-ата минута след удар на Йоргос Ефрем, спасяване на Арболеда и последвана добавка.

Веднага след гола страстите се разгорещиха и от публиката на домакините хвърлиха предмет, изглеждащ като метална кутия за храна по терена. Съдията на срещата Кристофер Мадс Кристоферсен от Норвегия веднага се прибра в съблекалнята, а с него си тръгнаха и играчите на Анортозис. Домакините от АПОЕЛ останаха на терена в следващите 8 минути, след които срещата беше подновена. Кристоферсен даде 10 минути добавено време, играха се обаче 13.

7 минути преди гола за домакините, футболистите на "Госпожата" (какъвто е прякорът на Анортозис) бяха останали 10 на терена заради червен картон на Серхио Техера Родригес. Така макар и да получиха достатъчно време, те нямаше как да създадат голови положения пред вратата на Вид Белец.

Българският полузащитник Георги Костадинов отново се представи на много високо ниво и записа пълни 90 минути. Това е девети пореден пълен мач за българина, както и 10-и в последните 11. С 1310 калкулирани минути на терена той е четвърти футболист в АПОЕЛ с най-много игрово време.

Още в 6-ата минута той пострада, след като се сблъска за висока топка с Техера, двамата паднаха. Съдията спря играта поне за 3 минути, за да бъде оказана помощ, но полузащитниците на двата тима продължиха. Като цяло преди почивката гостите владееха топката, но положения за гол нямаше.

В 10-ата минута на втората АПОЕЛ имаше най-чистото положение за гол до момента. Вияфанес удари с глава топката, кояго срещна напречната греда над Арболеда и мина в аут. В 69-ата минута Диомерси Ндонгала остана на чиста позиция и можеше да вкара, но Арболеда спаси.

В последните 10 минути Техера беше отстранен от игра заради фаул срещу Маркиньос, а в 89-ата се стигна и до голa на Томане, използвал отбитата топка от вратаря.