Ръководителят на Националния оперативен щаб - ген. Венцислав Мутафчийски, отправи предупреждение към всички българи да спазват физическа дистанция и определените правила, след разхлабване на мерките срещу коронавируса. 

Днес за първи път имаме повече оздравели, отколкото заразени. Това каза ген. майор проф. Венцислав Мутафчийски на извънреден брифинг.

БГНЕС
73 снимки

"Ключовата дума при охлабването на мерките е да се преценяват рисковете много внимателно и всяка една мярка да е премерен риск. Това се случва постепенно и след внимателно обсъждане на ситуацията.

Не трябва да се забравя, че каквито и да са мерките, които се охлабват, трябва да се спазва физическата дистанция и определени правила - как да се живее в тези новии условия, защото ние изхождаме от презумцията, че този вирус съществува, че има такава епидемия и че тя е смъртоносна. Това е нещо, върху което ние разсъждаваме и сме работили с тези принципи. Така са и всички държави, включително и международни авторитетни организации.

Нарушаванията на физическата дистанция, събирането на големи групи от хора, може да доведе до възникването на взривове от заболели и затова трябва всички здравни служби да бъдат нащрек. Неслучайно вчера един от зам. директорите на СЗО каза не празнувайте, а се организирайте, допълни Мутафчийски.

Припомняме, че преди няколко дни бе обявено официално, че българското футболно първенство ще стартира на 5 юни. Всички клубове обаче са задължени да спасват наложените правила.