Дарко Тасевски сложи край на футболната си кариера в края на миналия сезон. Северномакедонецът даде специално интервю за предаването "Домът на футбола" по DIEMA SPORT, в което разкри с какво ще се занимава занапред. Той сподели, че най-хубавият му период като футболист е бил в Левски. 

Бившият вече халф коментира и назначението на Николай Костов за треньор на "сините". Той заяви, че това със сигурност не е грешен избор, като специалистът прилага футбол, който отива на Левски. 

„Засега е нормално, защото щях да съм почивка, дори да бях активен футболист. Ще видим как ще е усещането след един месец. Човек винаги трябва да има усещане и да знае кога да спре. Бях готов да спра и през миналия сезон. Не го усетих толкова, защото бях готов и миналата година да спра. Не усещам тръпката, нямах глад, че искам да се доказвам”, започна Тасевски.

„Сега искам 1-2 месеца да си взема пълна почивка. Моето бъдеще със сигурност е свързано с футбола. Това го правя цял живот и знам как се прави. Има какво да дам на футбола в друга посока. Там са ми познанията, това е моето бъдеще”, продължи той.

„Най-хубавият ми период беше в Левски. Там съзрях футболно, емоциите, които изживях бяха страхотни. Европейските спомени идват в съзнанието ми. Тези моменти завинаги оставят в главата ми. Ще си помня победите срещу ЦСКА. Като биеш ЦСКА може да ходиш както искаш из София. Да играеш в Левски е доста трудно. Трябва да се доказваш във всеки мач. Има напрежение. Най-спокойният ми период беше в Тайланд. Там футболът не беше на такова високо ниво. Условията бяха прекрасни. Там бях наистина добър и изкарах добри шест години”.

„Не мога да кажа дали Дарко Тасевски липсва на Левски. Със сигурност има с какво да им помогна в най-добрите си години. И сега има страхотни футболисти в Левски на този пост. Имат Ивелин Попов, имаха Филип Кръстев. Асен Митков също е страхотен футболист. Кръстев е страхотен талант, доразви се в Левски. Има какво да учи. В Левски има добри футболисти, няма за какво да се притесняват”.

„В модерния футбол нещата опират до финанси. Ако нямаш пари, нещата няма как да се получат. След идването на Станимир Стоилов имаше добър период от една година. Спечелиха и Купата. За съжаление той си тръгна. Много хора са скептични към Николай Костов. Аз не съм такъв. Работих с него пет-шест месеца. Мога да кажа, че става дума за страхотен специалист. Тренировките му бяха страхотни. Прилага такъв футбол, който отива на Левски. Опитва се да печели, да играе атакуващ футбол. Трябва да се даде шанс на Костов. Ще има известен период да подготви футболистите. Не мисля, че е грешен избор. Не мисля, че са сбъркали с него”.

„Левскарите си обичат Стоилов. След него, който и да дойде, ще е много трудно. Всеки ще го сравнява с него. Мъри е доказал, успял. Да дадем време на Николай Костов. Най-много бях впечатлен от тренировъчния процес, от начинът, по който говори с футболистите. Не мисля, че играхме лош футбол при него. Идеите за футбола му са като моите. Искаше да се свали топката на земята, да се играе с бързи пасове. В момента мисля, че има подходящите футболисти за този начин на игра. Ще му трябва време, но не е грешен избор”, заяви Тасевски.

„Изобщо не съм си мислил, че ще играя в друг клуб, освен Левски, в България. В Славия срещнах страхотни хора. Венци Стефанов е недолюбван от феновете на Левски, но към мен е със страхотно отношение. Той се грижи с футболистите все едно са негови деца. Затова и останах толкова години. След първите шест месеца скъсах връзки, отидох при президента и му казах, че съм дотук. Той обаче пожела да играя още 2-3 години, дори на един крак. Усещам, че не съм помогнал повече на Славия. Може би помогнах на младите момчета да се развиват. По време на моя престой продадохме доста футболисти в чужбина и малко или много си го приписвам на себе си”, каза още северномакедонецът.

„Допреди година изобщо не мислех, че ще ставам треньор, а сега поемам в тази посока. Може би последните 5-6 мача, в които помагах на Ангел Славков, се позапалих. Стана ми интересно, започвам да гледам все повече в тази посока. Приключвам и треньорските курсове. Поставил съм си за цел някакви неща в живота си. Когато един човек вложи усилия и желания, ще се получи. Така ще е и при мен”, завърши Тасевски.