ЦСКА ще стартира участието в квалификациите на Младежката лига на УЕФА (UEFA Youth League) на 22 октомври (вторник) като гост на белгийския Генк. Двубоят е от втория кръг на пресявките и е с начален час 19:00 ч. (18:00 ч. местно време). Мачът ще се състои в Генк на „Генк Арена – Стадион Б“, а цената на входния билет е 5 евро. Пропуски ще се продават онлайн и на място в деня на срещата.

Реваншът е насрочен за 6 ноември от 16:00 ч. на Националния стадион „Васил Левски“. Победителят от сблъсъка ще се класира за 3-тия квалификационен кръг на надпреварата, където ще се изправи срещу Абърдийн (Шотландия) или Академия Пушкаш (Унгария).

Младежкият тим на ЦСКА има честта да представя България в най-авторитетния турнир за юноши на Стария континент, след като спечели Купата на БФС до 18 г. През този сезон форматът на Младежката лига на УЕФА бе разширен и вече включва представители на 52 европейски държави. След 3-ти квалификационен кръг 10-те отбора, победители в тази фаза, ще се присъединят на 1/16-финалите към младежките формации на отборите, участници в мъжката Шампионска лига, които преминават през т.нар. „Шампионски поток“. Следват 1/8-, 1/4-, 1/2-финали и финал.

Академията на белгийския Генк традиционно е една от най-успешните на европейската сцена. През сезон 2021/22 г. тимът отпадна след изпълнение на дузпи от Ливърпул на осминафинал в Младежката лига на УЕФА, а в следващата кампания достигна до същата фаза, където бе елиминиран от Атлетико (Мадрид). От школата на Генк в последните години излязоха прочути имена в европейския клубен футбол, сред които Кевин де Бройне, Тибо Куртоа, Дивок Ориги, Леандро Тросар, Яник Караско и др.

За предстоящите сблъсъци с Генк старши треньорът на ЦСКА Румен Трифонов определени група от 22 имена. Тимът ни заминава за Белгия с полет от летище "София" на 21 октомври (понеделник) в 10:25 ч.

Групата на ЦСКА

Вратари: 1. Георги Гергинов, 12. Богомил Александров, 31. Станислав Танев.

Защитници: 2. Илиян Димитров, 4. Димитър Николов, 3. Лъчезар Иванов, 13. Димитър Христов, 14. Божидар Петров, 15. Веселин Бачев.

Полузащитници: 6. Светозар Евтов, 30. Петко Панайотов, 16. Борислав Бенов, 28. Кирил Георгиев, 10. Алесандро Николов, 18. Димитър Петров.

Нападатели: 7. Юлиан Гилов, 9. Антон Толев, 17. Валентино Върбанов, 8. Александър Кожухаров, 11. Васил Каймаканов, 20. Илия Димитров, 23. Венцислав Иванов.

Старши треньор: Румен Трифонов.