Отборът на Царско село разгроми гостувашия Арда с резултат 4:0 в последния мач от неделната програма на 26-ия кръг в efbet Лига. Емануил Манев откри в 16-ата, а в 33-ата минута удвои. Андерсон Кордейро оформи класиката в 45-ата, а след това вкара оформи и крайния резултат с втория си гол в 76-ата минута. 

Антон Узунов
21 снимки

"Царете" напълно заслужено се поздравиха с днешната победа, но трябва да се отчете и фактът, че кърджалийци имаха много проблеми с контузени и наказани играчи. Тимът на гостите имаше и едва трима резервни играчи за днес. Столичани пък записаха най-категоричната си победа за сезона, която беше и трета поредна в първенството. За Арда пък младият Радослав Узунов влезе в историята, след като се превърна в най-младия играч, дебютирал в родния елит на едва 15 години и един месец, като по този начин изпревари Янко Кирилов, дебютирал за Левски на 15 години и 2 месеца.

С този успех Царско село завършва редовния сезон на осма позиция с актив от 34 точки и ще участва в първата четворка на втората осмица в първенството. Арда пък остава четвърти с 45 точки, но му предстои финал за Купата на България срещу ЦСКА на 19 май. 

КЛАСИРАНЕ В efbet ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


Домакините започнаха по-активно срещата и отправиха първия удар в мача. В четвъртата минута се откри празно пространство пред Димитър Костадинов, но ударът му бе право в обсега на вратаря Иван Караджов.

В 11-ата минута се стигна до леко разбъркване в наказателното поле на гостите, като Костадинов опита удар, но бе блокиран. След това негов съотборник шутира, но Караджов улови и сложи край на напрежението.

Три минути след това се откри нов отличен шанс за "царете". Пламен Крумов се подхлъзна и това позволи на Стефан Христов да открадне торката, да напредне и да шутира пред наказателното поле, но слабо и право във вратаря. 

По-добрата игра на домакините даде резултат в 16-ата минута, когато откриха резултата. Те получиха право да изпълнят пряк свободен удар пред наказателното поле на Караджов. Зад топката застана Емануил Манев, който стреля отлично над стената и прати топката в горния десен ъгъл на Караджов, който планжира, но не успя да спаси.

В следващите минути Арда опита да изнесе играта в половината на Царско село, като владееше повече топката, но сериозни опасности пред Джони Пласид липсваха.  

"Царете" дочакаха своя шанс и удариха за втори път в 33-ата минута. Дилан Мартенс открадна една топка в половината на Арда и подаде към непокрития Манев пред наказателното поле, който стреля по прекрасен начин и не остави шансове на Караджов, който бе прехвърлен за 2:0.

В 38-ата минута проблемите за Арда продължиха. Беше извършена принудителна промяна в тим, след като Пламен Крумов напусна с травма, а на негово място се появи Мартин Костадинов, който пък е един от едва тримата на резервната скаймека за гостите в този двубой.  

Минута по-късно Тонислав Йорданов стреля, но покрай вратата на Царско село.

"Царете" оформиха класиката в последната минута на първото порувреме. Христо Попадийн центрира отдясно в наказателното поле на Арда, където Димитър Костадинов стреля с глава, но Караджов спаси. Никой обаче не пазеше Андерсон Кордейро, който отблизо успя да добута топката във вратата на гостите за 3:0.

Царско село продължи да е по-активен и в началото на втората част, като в 49-ата минута удар на Мартенс от дистанция премина покрай вратата.

В 51-ата минута Тонислав Йорданов стреля директно от пряк свободен удар, но покрай лявата греда на Пласид.

Три минути след това дойде и най-чистата ситуация за Арда дотук в двубоя. Александър Георгиев центрира отлично отляво в наказателното поле, където на далечната греда Тонислав Йорданов стреля, но Пласид спаси с една ръка, а след това и Мартин Кавдански изчисти в корнер.

След точно час игра неточен удар отправи Мартин Костадинов. В 66-ата минута много неточен удар отпраи и Александър Георгиев за Арда.

В 69-ата минута шанс се откри пред Тонислав Йорданов, който се измъкна сам срещу Джони Пласид, но си поведе много дълго топката и вратарят на „царете“ излезе и я улови.

"Царете" обаче не спряха дотук и, макар че темпото поспадна, те вкараха четвърти гол. Топката бе центрирана в наказателното поле на Арда, където Карим Роси опита удар, но бе блокиран от защитник на Арда. Тя обаче попадна в Андерсон Кордейро, който необезпокояван вкара с глава втория си гол в мача и направи 4:0.

В 81-ата минута Радослав Узунов се превърна в най-младия играч, дебютирал в родния елит на едва 15 години и един месец, като по този начин изпревари Янко Кирилов, дебютирал за Левски на 15 години и 2 месеца. Той замени Георги Атанасов в тима на Арда. 

Минута след това Тонислав Йорданов вкара топката във вратата на Пласид, но моментално попадението беше отменено заради засада на нападателя. 

До края на двубоя нови интересни моменти липсваха и Царско село се поздрави с победата. 


FT | ЦАРСКО СЕЛО – АРДА 4:0

1:0 Емануил Манев 16'

2:0 Емануил Манев 33'

3:0 Андерсон Кордейро 45'

4:0 Андерсон Кордейро 76'

Жълти картони: Дилан Мартенс (Царско село) 30', Луис Педро (Царско село) 50'; Милен Стоев (Арда) 78'; Христо Попадийн (Царско село) 84'

Стартови състави на двата отбора:

ЦАРСКО СЕЛО (4-2-3-1): 30. Джони Пласид – 14. Христо Попадийн, 22. Луис Педро, 3. Мартин Кавдански (к), 93. Луи Нганиони - 21. Емануил Манев, 10. Лъчезар Балтанов - 20. Димитър Костадинов, 25. Дилан Мартенс, 11. Андерсон Кордейро - 9. Стефан Христов

Старши треньор: Антони Здравков

АРДА (4-1-4-1): 12. Иван Караджов – 11. Александър Георгиев, 24. Алекс Петков, 4. Милен Стоев, 8. Милен Желев - 71. Пламен Крумов (к) - 33. Иван Тилев, 80. Лъчезар Котев, 27. Емил Мартинов, 18. Георги Атанасов, - 98. Тонислав Йорданов

Старши треньор: Николай Киров


Главен съдия: Станислав Тодоров, град Шумен

Стадион: „Царско село“, град София