Министърът на младежта и спорта - Красен Кралев, обяви, че българският спорт ще започне да функционира на пълни оборoти от 15 юни. 

"За всички нас пандемията от коронавирус COVID-19 беше шок. Въпреки че правителството имаше информация за това, което се случва в Китай, а аз, като лекар, знаех прекрасно какво ще се случи в Европа, е много трудно да приемеш тази нова реалност”, заяви министър Кралев пред ТВ+. 

Кралев заяви, че всички спортисти и спортните федерации са проявили достойно поведение по време на извънредното положение. Той подчерта, че Министерството на младежта и спорта и ръководството на Национална спортна база са били в готовност във всеки момент да предоставят центровете си за подготовка на елитните ни атлети. 

“Спортистите разбраха какво е положението и видяха, че се опитваме да направим всичко, което е възможно, за да могат те да продължат нормално със заниманията си. 40 дни беше периодът на карантината и 40 дни е периодът, за който рестартирахме всички спортни дейности. Всеки ден сме взимали решения, които са съобразени с моментната епидемична обстановка в страната. Ако броят на заразените или починали от COVID-19 хора се увеличаваше, ние щяхме да редуцираме или да забавим рестартирането на някои спортни дейности. За радост всичко се разви по план и в рамките на тези 40 дни успяхме да изпълним предварително заложената програма, за да рестартираме целия спорт. Мисля, че след 15 юни ще започнем да функционираме на пълни обороти във всички нива на българския спорт”, каза Красен Кралев.

Той коментира и процесите в Българския футболен съюз, както и възможността да бъде организиран Конгрес на централата.

 “До момента нямаше възможност да бъдат провеждани конгресни и конферентни мероприятия. Те вече са разрешени и Изпълнителният комитет на БФС може да насрочи дата за провеждането на Конгрес. ММС не може да се намесва и да изисква кога да бъде проведен. За всички участници във футболния живот е ясно, че това трябва да стане възможно най-скоро в рамките на тази година”, каза спортният минисър. 

Красен Кралев допълни, че в момента 316 футболни клуба са преминали през процедура за получаване на лиценз. 

“Има много действащи клубове в Трета лига и в областните групи, които функционират, но не са намерили време да си подадат документите. Лошата новина за тях е, че ако те не успеят да го направят до началото на следващото първенство, няма да могат да участват в него. Съветвам клубовете, които искат да развиват дейност, да побързат. Те трябва да подадат регистрацията си в съответствие с изискванията на Закона за физическото възпитание и спорта, за да могат да участват в следващия сезон и да имат делегати на Конгреса на БФС”, обяви Кралев.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.