Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов, който продължава да се възстановява от операция на глезена, сподели че няма да присъства на жребия за Европейското първенство през следващия месец.

Босът на родната централа даде обширно интервю за „Спортно шоу Гонг” по Дарик, в което говори още за целите пред селекционера Станимир Стоилов, подготовката за еврофиналите, както и представянето на родните тимове в Европа. Михайлов призна, че е съществувал вариант за турне на „трикольорите” в Южна Америка и контрола с Аржентина, който в последствие е отпаднал.

Ето и цялото интервю на Боби Михайлов:

Вече съм доста изнервен 22 дни след успешната операция. В къщи съм си, а всичко около операцията премина успешно и искам да благодаря на екипа, който я извърши и на хората от Боровец, които ми гипсираха крака, за да няма размествания. Прогнозите са в средата на месец февруари да ми бъде изваден пирона от глезена и след това да започна процедури по прохождане. Следя нещата, които се случват в българския футбол. Бях и на изпълкома, така или иначе го проведохме, взехме нужните решения, които смятахме за най-добри. После на гости ни бяха колегите от Кипър, с които подписахме споразумение за размяна на съдии. Често изпълнителният директор идва вкъщи, така че не съм спирал да работя.

За националния тим…

За съжаление няма да успея да бъда на жребия за Европейското във Варшава. При тези температури, а и аз съм с патерици. Там ще бъдат Наско Фурнаджиев, Наско Сираков и естествено Мъри Стоилов. Когато избрахме да разчитаме на Мъри, казахме, че не му е поставена цел да класира тима на световното първенство, но сега целта пред него ще бъде класиране на европейското. Естествено колко по-близо ще бъдем до нея ще знаем след седми февруари.

Още нямаме яснота около турнета и контроли. За Австралия чакаме да видим какво е точно пътуването и дали е възможно да отидем там. Все пак след 15 май всички първенства спират, а футболистите излизат в почивка и е много трудно да бъдат задържани след това. Ние търсим контрола между 17-ти и 25-ти май. Имаме предложения и от Южна Америка да играем с Аржентина и Парагвай, но турнето е много дълго и футболистите трябва да бъдат задържани чак след 4 юни, така че това е невъзможно. Веднага след жребия през февруари ще търсим европейски съперник в рамките на тази седмица след 15-ти май.

За А група…

Темата с намаляването на отборите е много сериозна и затова се обсъжда в последните няколко години. На последния изпълком разгледахме предложенията на повечето треньори, които са на мнение, че групата трябва да бъде намалена. В началото на февруари Професионалната лига има събрание, където и президентите на клубовете ща кажат своето мнение. След това, защо не и журналистите да кажат своето мнение. Ние сме нито „против”, нито „за”. Като ръководен орган трябва да бъдем убедени, че това е правилното решение, а не е направено просто, за да има някаква промяна.

Ние сме бивши футболисти и не сме дошли тук, за да спираме футбола. Той си е на самоиздръжка, както и федерацията, така и всички клубове. така или иначе, въпреки кризата и финансовите проблеми, трябва да се спазват всички препоръки на УЕФА, всички наши нормативни документи. Така че очаквам и по естествен път, без да го пожелавам, някои отбори да не могат да продължат. Колкото до стадионите там проблема е различен, както и лиценза и без намесата на държавата и общините няма как да бъдат оправени спортните съоръжения. Затова там сме по-предпазливи, защото футболните клубове няма как да сами да инвестират, за да променят до такава степен облика на стадионите.

За съдийската комисия…

Прекалено много внимание оказваме на съдиите. Те са част от играта и без тях не може, но много се акцентира. Сменихме комисия, която мисля, че доста добри неща направи. Заради съдийски грешки на самите терени винаги сменяме комисии. Откакто аз съм президент сме сменили пет комисии. Сега гласувахме доверие на Коце Костадинов, на другите членове на комисията и съм ги оторизирал да кажат на предстоящия семинар, че оттук нататък ще се гледа само представянето на съдиите и ще бъдат наказвани съдиите по съдийския правилник. Ще помоля и вас по-малко да се обръща внимание на съдиите. Имам предвид – когато има грешки нека се отчитат, но много ваши колеги, когато свърши мача питат „доволен ли сте от съдията”. Това не се случва никъде по света. Трябва да свалим напрежението от съдиите.

Не съм имал лично напрежение по оста „Герена” – „Иван Асен” след мача Левски – Литекс. Когато човек е във футбола и е афектиран може много да говори и да прави грешки. Не прави чест на много от изявленията след този мач. Левски, ако иска конгрес може да си го направи. След това казаха, че искат дискусия. Ние винаги правим дискусии. Правим непрекъснато семинари. Сега отново ще има такъв за лицензите, за да знаят клубовете какво ги чака, защото ние не си ги измисляме. В момента няма такова напрежение, а и всеки гледа да се спасява, защото наистина кризата е много голяма.

За ЦСКА…

Откакто начело е това ръководство те промениха много неща в ЦСКА и платиха много чужди сметки. Ако има въобще някакъв вариант за отнемане на точки, той ще дойде от УЕФА и всички наши клубове, които са били заплашвани от подобна санкция за заплащали. Така че, мисля няма да има проблем.

За БФС…

Новият човек в БФС ще се води технически директор. Ще се занимава с всички национални гарнитури, с методика и т.н. Имаме разговори с испанец, който е бил шеф на школата на Валенсия, после в Локомотив Москва е работил. Чакаме предложение и от италианците, което леко се забавя, а от българска страна най-вероятно ще бъде Емил Костадинов, така или иначе някой от Изпъкома трябва да отговаря за това нещо. Те трябва да работя в близко сътрудничество с Наско Сираков и Мъри Стоилов. Няма какво да се делим, а трябва да правим футбол. Той се прави в клубовете, а националният тим взема най-доброто, а и времето е малко. На нас обаче ни трябват резултати и се надявам тази година да имаме повече късмет.

За родните клубове и Европа…

На клубно ниво ние сме много близо до клубове като Дебрецен, които влязоха в Лигата. Дори и финансово. На Дебрецен бюджета е по-малък от на този на ЦСКА и Левски. Ние сме около това ниво. С по-добра организация, с по добра селекция, по-добра тактика мисля, че нашите отбори могат да влизат поне в групите на Лига Европа. Със сигурност ще има напрежение до края на първенството. Очаквам оспорван и интересен сезон и най-вече да надделява разумът.

Интервюто може да чуете в прикачения аудио файл.