Левски се класира на четвъртфинал за Купата на България, след като победи ЦСКА след изпълнение на дузпи, със 7:6.

Двата отбора не успяха да си вкарат гол в 210 минути игрово време - в първата среща, на реванша, и в продълженията, и трябваше да си изпълнят цели 18 дузпи, за да определят четвъртфиналиста.

В следващия етап, Левски ще играе с Ботев Пловдив.

Това бе първи мач от 2006-та година насам, който решава спор между Левски и ЦСКА с дузпи. Тогава обаче "червените" спечелиха Суперкупата на България.

ЦСКА бе по-добрият отбор през първото полувреме на това вечно дерби, като в повечето минути от него, "червените" бяха в атака, а Левски се отбраняваше.

Късметът покри Пламен Илиев в първите 45 минути, и вратарят на символичните домакини отрази няколко страхотни положения, на Ивайло Чочев, Джаксън Менди и Венци Василев. Удар на Менди с глава се отби и в страничната греда, а основно ситуациите в полза на "армейците" идваха от статични положения, и добра игра с глава на защитниците на тима.

Ларсен Туре и Димитър Макриев се стараеха най-много от играчите в "синьо", но голям длъжник на тима остана Гари Родригес, а Владимир Гаджев изпитваше трудности в центъра на терена.

През второто полувреме отново ЦСКА имаше леко игрово предимство, но постепенно Левски изравни играта, успяваше да задържа повече топката, и не позволяваше толкова чисти ситуации за съперника от статични положения.

Така се стигна до продълженията, в които и физическите сили не достигнаха за нещо по-сериозно като голово положения.

При изпълнението на дузпите, Пламен Илиев бе големият герой за Левски.

След 210 минути и 18 дузпи Левски пребори ЦСКА за място на четвъртфинал

източник: Lap.bg, Владимир Стоянов

Двата отбора, наясно със залога, се захапаха от самото начало. Първите пет минути бяха по-добри за Левски, и "сините" опитаха рефлексите на Райс Мболи, но защитата на ЦСКА се справяше без проблеми.

Към 10-та минута "армейците" вече започнаха да превземат терен, и положенията пред Пламен Илиев започнаха да валят.

В 12-та минута Илиев отрази страхотен далечен удар на Ивайло Чочев, а в следващото "червено" нападение, Венци Василев бе оставен непокрит от защитата на Левски, но не успя да насочи добре топката.

Най-добрият шанс за ЦСКА в първия половин час от мача дойде в 24-та минута. Мартин Петров центрира от пряк свободен удар, топката тупна пред увисналата за пореден път защита на Левски, Джаксън Менди игра с глава, но точно пред него бе Пламен Илиев, който изби в корнер.

След ъгловия удар, Менди свали добре за Чочев, но полузащитникът бе блокиран от Гаджев навреме.

Две поредни възможности след центрирания от корнер имаха "червените" в 32-та минута. Първо Менди стреля с глава и удари лявата греда на Илиев, а след това Венци Василев пак с глава, би в ръцете на стража.

Напрежението в двата отбора се отрази в 40-та минута, когато Райс Мболи се сблъска с Даниел Димов при едно центриране в пеналта на ЦСКА. Стражът не сдържа нервите си и тръгна да се разправя с играчи на Левски, и в центъра на сблъсъка се оказаха Димитър Макриев и Джаксън Менди, които получават жълти картони, като резултат от всичко.

Така завърши и първото полувреме - при 0:0, оставяйки само още максимум 75 минути за двата отбора, да решат спора с футбол, а не с дузпи.

След 210 минути и 18 дузпи Левски пребори ЦСКА за място на четвъртфинал

източник: Lap.bg, Владимир Стоянов

Второто полувреме започна без особена промяна на силите, и ЦСКА продължи да доминира. Два удара на Неманя Милисавлевич доведоха до най-големите опасности пред Пламен Илиев.

Втората ситуация доведе и до първата особено груба грешка на Цветан Кръстев. Реферът не видя, когато след удар на Милисавлевич, топката срещна ръката на Димитър Макриев, и не отсъди дузпа в полза на ЦСКА.

В 61-та минута Мартин Петров бе заменен, но ветеранът напусна терена видимо ядосан от смяната си.

Отлични възможности имаше ЦСКА в 67-та минута, когато Марсиньо бе настигнат от Даниел Димов, който изби чисто топката от краката на бразилеца, излязъл сам срещу Илиев.

Стражът на "сините" спаси и удар на Емил Гъргоров в 73-та минута, който летеше право към долния десен ъгъл на вратата му.

Гари Родригес показа първи признаци за живот едва в последните пет минути от редовното време, а преди тях, в 84-та минута бе отправен и първият смислен шут от страна на Левски, от Антонио Вутов.

В 87-та минута Марсиньо получи травма в лявото бедро, и бе заменен принудително от Мамади Сидибе. Заради проблем в началото на първото продължение бе сменен и Владимир Гаджев от състава на Левски.

След 210 минути и 18 дузпи Левски пребори ЦСКА за място на четвъртфинал

източник: Lap.bg, Владимир Стоянов

Без някакви финални напъни приключи редовното време, и след 180 минути игра, Левски и ЦСКА се впуснаха в продължения.

В допълнителните 30 минути, умората тотално бе налегнала двата отбора, и те дори не успяваха да направят сносно центриране. Пасовете ставаха все по-грешни с изминаването на минутите след 100-ната.

В 96-та минута Косоко навлезе мощно в наказателното поле отдясно, стреля от малък ъгъл, но Илиев изби топката. Последва ножичен удар на Сидибе, но в крайна сметка е отсъден фаул за високо вдигнат крак и нападателят получи само жълт картон.

Това бе и единственото по-прилично положение за първото продължение.

Във второто нещата съвсем спряха, и един удар на Гари Родригес в ръцете на Райс Мболи бе "най-опасната" ситуация.

ЦСКА направи двойна смяна, в 116-та минута, и Антон Карачанаков замени влезлия в 61-та минута Омар Косоко.

В последната минута от продълженията, Мюлдер и Карачанаков се сблъскаха на терена, последва меле, завършило с жълти картони за двамата.

Това бе и последната случка за цялата мъка от 210 минути без гол.

След 210 минути и 18 дузпи Левски пребори ЦСКА за място на четвъртфинал

източник: Lap.bg, Владимир Стоянов

Емил Гъргоров стартира лошо дузпите за ЦСКА, като нацели гредата. Ларсен Туре обаче видя как Райс Мболи спасява удара му при шестото изпълнение.

Първите 10 дузпи не решиха нищо. Драмата продължи, и до 12-та дузпа всичко бе равно.

Пламен Илиев спаси шута на Валентин Илиев, но веднага след това и Мболи отрази удара на Кевин Бру.

Решителна се оказа намесата на Пламен Илиев при 17-та дузпа, а Дъстли Мюлдер реализира, за да донесе успеха на Левски.