Какво трябва да направи държавата във връзка с футболното хулиганство? Председателят на Сдружението на футболните привърженици в България, Елена Ваташка заяви, че позицията на МВР, че от днес ще прилага извънредни и нови драконовски мерки показва, че през годините начинът на работа е бил неефективен.

„Ако тръгнем да следваме модела на най-развитите във футболно и икономическо отношение държави, като Англия, там мерките за репресия са фокусирани върху рискови групи, които са относително малък процент. Всички други зрители се третират по един мек и ненатоварващ начин. Глобяването на клубове е по линия на Закона за опазване на обществения ред и от друга страна най-вече по линия на БФС”, каза тя.

Ваташка заяви, че глобяването на цели клубове е „една тежка санкция, която е нещо като колективна вина”.

„Нито един клубен президент, изпълнителен директор или треньор не е внушил на привържениците да се бият, да рушат собствеността и още по-малко да ранят полицай. Приема се, че клубът е отговорен за поведението на хиляди хора. Това е сложен процес и действително глобите, които „Левски” и ЦСКА са платили за последните 15 години на стотици хиляди. Ефект, както се вижда няма голям”, подчерта тя.

Ваташка каза, че „Левски” е глобяван с голямата глоба от 37 хиляди лева за доста по-леки инциденти, отколкото случая с ранената полицайка.

„Ако инцидентът се беше случил на друг клуб извън София, може би най-големите компромиси са правени на „Левски” и ЦСКА. Може би друг клуб извън София щеше да бъде глобен повече. Всъщност, поведението на БФС, полицията и клубовете е изтъкано от серия компромиси, несвършена работа и неизпълнени задължения”, каза тя.

„Самата полиция прави една дълбока грешка – вместо да постави клубовете и фен клубовете на място, като каже – имаме доволно много други ангажименти, като криминална престъпност и тежки пътни инциденти, те могат изобщо да се оттеглят от стадиона. И буквално неприсъствието на полицията на такива мачове, да доведе до невъзможност за провеждането им. Може би това ще отрезви от една страна зрителите, от друга клубовете, които би трябвало да се интересуват много повече от това какви хора ги подкрепят, какво се случва в средите на техните фенове”, заяви Ваташка.

Тя подчерта, че у нас има липса на уважение и добро поведение на високо ниво в клубовете, което „подгрява” и феновете.

„Ако МВР не търси тези приходи, които получава от охраната, защото това са значими приходи, ако не търси намеса в тези агитки по-скоро за да ги владее по някакви други причини, ще бъдат отрезвени и фенове, и клубове”, заяви тя.