Отборите на Лудогорец и Левски изиграха един от най-качествени мачове в българския футбол през сезон 2021/2022. Това се случи в първия полуфинал между двата тима от SESAME Купа на България, след като Левски срази „орлите“ с 3:2 в спиращ дъха дуел, играл се на „Хювефарма Арена“

Кирил Десподов даде аванс на „орлите“ с изящество в 11-ата минута, но шеметни първи минути през втората част на „сините“ донесоха първите два гола за отбора от София. Първо в 52-ата минута Драган Михайлович изравни резултата, а в 58-ата Билал Бари се бе позиционирал перфектно в наказателното поле на съперника и матира резервния вратар Симон Слуга за втори път след свалена топка с глава от Сонко Сундберг.

В добавеното време на срещата пък Пиерос Сотириу вкара втория гол за актуалния шампион на България от дузпа. Реферът Ивайло Стоянов разгледа положението с ВАР и прецени, че е имало нарушение при удара на Сотириу. Марин Петков пък се разписа от дузпа в 101-ата минута и донесе "синия" успех за Купата, макар при предходното изпълнение Георги Миланов да пропусна, след като Слуга спаси, ала хърватският страж на разградчани не бе с един от двата си крака стъпил върху голлинията при изпълнението.

Иначе, двата отбора изиграха фантастичен мач за родните стандарти на „Хювефарма Арена“, след като разчитаха изцяло на офанзивния си футбол, а положенията пред двете врати бяха в изобилие.

Лудогорец и Левски трябваше да завършат мача с 10 човека, след като в 80-ата минута Антон Недялков и Хосе Кордоба влязоха в словесен спор, след което започнаха да се бутат. Ивайло Стоянов прецени да изгони и двамата от игрището.

Ответната среща между двата отбора е идния петък (22-и април) на "Георги Аспарухов".


Антон Узунов
100 снимки

След 77 секунди игра Левски имаше изключителен шанс да открие резултата. Уелтън комбинира вляво с Филип Кръстев, който видя Илиян Стефанов, който причудливо бе оставен непокрит в наказателното поле на "орлите". Бившият играч на Локо София стреля през Антон Недялков, за да се види намеса с тяло на Симон Слуга.
 
Лудогорец не се стъписа от силното начало на гостите от столицата и в петата минута "орлите" получиха ъглов удар, спечелен от Рик Джонатан. Кирил Десподов пласира поредното си добро центриране в хода на сезона, а Оливие Вердон изпревари опеката си и стреля с глава. Опитът на бенинския национал обаче беше неточен и топката отлетя над напречната греда на Пламен Андреев.
 
Левски реализира гол в шестата минута от мача, който бе отменен. Стражът на домакините Слуга даде лош пас към Мануел Шоу, който бе пресиран и топката отиде в Билал Бари след блока на Стефанов. Бари даде на Уелтън, а той отблизо прати топката във вратата на Лудогорец, но след преразглеждането на ВАР се потвърди мнението на първия асистент съдия в мача - Иво Колев, и попадението беше отменено, тъй като Бари бе в засада.

В 13-ата минута Лудогорец откри резултата. Пиерос Сотириу пое топката с гръб към вратата на Левски и лесно се измъкна от Филип Кръстев, който не успя да му противодейства качествено, и видя Шоу. Халфът веднага пък продължи кълбото към Кирил Десподов, който не бе посрещнат от Михайлович. Капитанът на "орлите" имаше чудесна видимост за шут и отправи бомбен изстрел с десния крак, пращайки топката в горния десен ъгъл на вратата, пазена от Андреев - 1:0 за разградчани.

Осем след това Цунами опита амбициозен изстрел от сериозна дистанция при свободен удар, но Слуга се намеси и улови, след като ударът на бразилеца не бе застрашителен. В 24-ата минута Кирил Десподов, Рик и Каули оформиха добър "триъгълник" вляво по нападението на "орлите", а бившият играч на Падерборн се освободи и центрира през Килиан ван дер Каап за Сотириу, но Андреев протегна ръка и спря топката. В 28-ата минута Алекс Сантана свали топката за Каули Оливейра, но неговият опит отлетя встрани от "синята" врата. Малко след това Рик Джонатан от Лудогорец трябваше да получи медицинска помощ, след като извърши нарушение срещу Сонко Сундберг при опит за преса, но бразилецът стана да продължи игра, след което Стоянов му показа жълт картон.

LAP.bg
48 снимки

В следващите секунди Драган Михайлович отправи страхотен изстрел с десния крак и затрудни максимално Симон Слуга, който реагира и боксира встрани. Топката попадна у Филип Кръстев, който трябваше да мине през Кирил Десподов и го стори, но след това реши да пада за дузпа, а симулацията му беше прекалено очевадна, за да накара Ивайло Стоянов да се колебае в решението си.

Още със старта на втората част Лудогорец имаше две възможност. Първо Сотириу пусна вдясно за Десподов, който опита да намери Шоу, но Кръстев изби в ъглов удар. След него №11 на Лудогорец подаде към Сотириу, чийто удар с глава профуча встрани от вратата на Пламен Андреев. В ответната атака Уелтън проби отляво и шутира от малък ъгъл, но се наложи на Симон Слуга да избива в ъглов удар.

Шест след подновяването Драган Михайлович центрира отдясно в наказателното поле на "орлите", а в отбраната на домакините се получи суматоха и топката тръгна към Илиян Стефанов, който тръгна да завършва, но Сантана блокира удара му. В ответната атака Левски вече изравни. Хосе Кордоба подаде вляво към Цунами, а той веднага продължи към сънародника си Уелтън. Бразилецът шутира мощно отляво по диагонала, а Слуга изби встрани, където беше Драган Михайлович, който шутира без да си наглася топката и я прати във вратата на шампиона - 1:1.

В следващата атака Левски можеше да стигне до пълен обрат. Уелтън и Цунами продължиха "да се вихрят" по левия фланг на "синьото" нападение и Цунами искаше да подаде към Илиян Стефанов. Там беше Антон Недялков, който блокира топката, но тя заплашително се насочи към вратата на Лудогорец, която бе "оголена" от Слуга, но Пластун с глава я прати в корнер. След него се видя удар на Михайлов от дистанция, но встрани.

Секунди по-късно Левски стигна до поредната си изгодна възможност. Уелтън стреля силно от дъгата на наказателното поле, ала Слуга с ръце изби встрани. Кръстев центрира от корнер, а топката попадна в Сонко Сундербг, който опита да завърши нападението, но бранител на Лудогорец с тяло изби топката. След корнера "сините" вкараха втори гол. Кръстев достави за Сонко Сундберг, а бранителят свали с глава на "далечна" греда за Билал Бари, който отблизо нямаше как да сбърка - 2:1 за Левски.

Реакцията на Шимунджа беше мигновена, а Спас Делев замени Рик Джонатан, а Жан Карничник замени на десния фланг на отбраната на "орлите" Сисиньо. След 70-ата минута на "Хювефарма Арена" натискът на гостите от столицата се притъпи и Лудогорец пое контрола върху топката.

В 78-ата минута резервите Делев и Доминик Янков комбинираха страхотно отдясно, а Янков финтира с лекота Цунами. Последва центриране към Десподов, което бе пресечено от бранител на "сините", а кълбото се върна у Делев. Опитният офанзивен български футболист не се посвени да шутира от дистанция, но Пламен Андреев с върха на пръстите си изби в ъглов удар.

Преди изпълнението му обаче Антон Недялков и Хосе Кордоба се сдърпаха в наказателното поле на Левски, а реферът Ивайло Стоянов ги изгони и двамата. В суматохата и Пиерос Сотириу получи жълт картон. В 90-ата минута реферът Ивайло Стоянов се посъветва с ВАР, след като преди това Пиерос Сотириу отправи удар след завъртане. Топката се отби в крака на Патрик-Габриел Галчев, след което в ръката на Цунами и реферът прецени да посочи наказателната точка.  След изпълнението на наказателния удар кипърският стрелец прати топката в мрежата на Левски за 2:2.

Устремът от "сините" обаче далеч не спря и в 97-ата Драган Михайлович шутира, а топката се отби в бедрото на Игор Пластун, след което в ръката на украинския бранител. И този път ВАР и реферът Ивайло Стоянов посочиха бялата точка, а Георги Миланов застана зад топката. Той шутира с левия крак в долния десен ъгъл на Слуга, но хърватинът с изящна намеса прати топката в ъглов удар. След преразглеждането обаче се видя, че Слуга е с двата крака пред голлинията си и дузпата бе пребита поради това правило от играта.

След нея Марин Петков беше безпогрешен и вкара трети гол за Левски в мача, оформяйки крайното 3:2 в първата схватка между двата тима от турнира за националната купа на страната.

След края на фантастичната среща между Лудогорец и Левски (2:3) треньорът на "сините" Станимир Стоилов имаше претенции към редица хора на терена. Първоначално Стоилов се нахвърли върху един от асистентите на Ивайло Стоянов за решенията, които взе, а след това спорът продължи с Козмин Моци от Лудогорец. Директорът при "орлите" се опита да успокои Стоилов, който продължи да вилнее на "Хювефарма Арена", след което Стоянов изгони хасковлията. В тези моменти втори жълт картон за претенции към съдията получи и Игор Пластун от "орлите".

Рефер: Ивайло Стоянов (Петрич)
 
Стадион: "Хювефарма Арена" (Разград)
 
 
1:0 Кирил Десподов (11)
 
1:1 Драган Михайлович (52)
 
1:2 Билал Бари (58)
 
2:2 Пиерос Сотириу (90+2)
 
2:3 Марин Петков (90+11-дузпа)
 
СТАРТОВИТЕ СЪСТАВИ
 
ЛУДОГОРЕЦ 12. Симон Слуга - 4. Сисиньо, 24. Оливие Вердон, 30. Игор Пластун, 3. Антон Недялков-к, 23. Мануел Шоу,  73. Рик Джонатан, 7. Алекс Сантана, 95. Каули Оливейра, 11. Кирил Десподов, 19. Пиерос Сотириу
 
Резерви: 1. Серджио Падт, 5. Георги Терзиев, 10. Матиас Тисера, 21. Жан Карничник, 64. Доминик Янков, 79. Тихомир Димитров, 90. Спас Делев
 
Старши треньор Анте Шумнджа
ЛЕВСКИ: 1. Пламен Андреев-к – 33. Хосе Кордоба, 5. Килиан Ван дер Каап, 23. Сонко Сундберг, 6. Цунами, 14. Илиян Стефанов, 91. Драган Михайлович, 7. Георги Миланов, 30. Филип Кръстев, 17. Уелтон, 19. Билал Бари
 
Резерви: 99. Йоан Загоров, 4. Иван Горанов, 8. Андриан Краев, 10. Радослав Цонев, 22. Патрик-Габриел Галчев, 88. Марин  Петков
 
Старши треньор Станимир Стоилов