Отборът на ЦСКА е вторият финалист за Купата на България тази година! „Червените“ достигнаха заветната цел, след като надвиха с 2:0 тима на Ботев Пловдив. Иван Бандаловски си вкара автогол в 19-ата минута, с което даде преднина на ЦСКА, докато Али Соу довърши „канарчетата“ в 54-ата минута. По този начин „червените“ се класираха на финала, след като първата среща в Пловдив завърши при резултат 0:0. На финала "червените" ще играят с Локомотив Пловдив, който отстрани Левски.

С този успех ЦСКА си го върна на Ботев, след като преди малко повече от година бяха сразени на същата фаза именно от тима на "канарчетата" след поражение с 2:3 в Пловдив и драматичното 3:3 на "Българска армия". "Червените" заслужено ще се борят за трофея, тъй като бяха по-добрия отбор и в двата мача. В днешната среща играчите на Милош Крушчич изиграха много умно мача и контролираха развоя на терена през почти всичките 90 минути. Може би единствено в началото на втората част "жълто-черните" взеха инициативата и дори удариха греда, но секунди след това ЦСКА реализира важното второ попадение, което им гарантира спокойствието.     

Антон Узунов
44 снимки


Срещата започна с лек превес на домакините, но първият удар бе на сметката на гостите, макар опитът на Джонатан Перейла в четвъртата минута, да бе безкрайно неточен. 

Първата по-опасна ситуация дойде в петата минута, когато ЦСКА получи право да изпълни пряк свободен удар отляво на наказателното поле на Янко Георгиев след нарушение срещу набралия скорост Али Соу. Тиаго пробва директен изстрел, но право в стената.  

В 11-ата минута Греъм Кери центрира в наказателното поле на Ботев от корнер, но Янко Георгиев изби. Топката попадна отново в ирландеца, който опита силен шут, но доста неточно.

Тимът на домакините успя да излезе напред в резултата в 19-ата минута, но не и без късмет. Иван Турицов проби чудесно отдясно и центрира в наказателното поле на „жълто-черните“. Али Соу не успя да засече топката, но това направи Иван Бандаловски, който прати топката във вратата си, макар Янко Георгиев да докосна кълбото и да опита да предотврати попадението.

В 24-ата минута Александър Тонев опита удар към вратата на ЦСКА, който също бе доста неточен.

Пет минути по-късно ЦСКА имаше страхотен шанс да удвои преднината си! Евандро направи чудесен пробив и отправи страхотен изстрел от далечна дистанция, който бе спасен от вратаря Янко Георгиев. Последва корнер и центриране на Кери в наказателното поле, където Али Соу засече топката с глава, но покрай вратата.  

Три минути преди края на първата част „червените“ попуснаха нова възможност да увеличат преднината си! Брадли Мазику проби в наказателното поле от Евандро и опита удар, който Янко Георгиев обаче изби. Греъм Кери стигна до топката и също стреля, но Иван Бандаловски се хвърли самопожертвователно пред топката и блокира удара на ирландеца.

В последната минута от първото полувреме една избита топка стигна до Греъм Кери, който от границата на наказателното поле стреля силно, но вратаря Янко Георгиев улови.

Ботев тръгна по-смело напред в началото на втората част и в 48-ата минута пропусна страхотна възможност да изравни! Антонио Вутов изведе Филип Филипов добре отдясно и бранителят намери Александър Тонев на точката на дузпата, но бившият играч на ЦСКА стреля от чудесната позиция в аут.

В 52-ата минута „канарчетата“ получиха възможността да изпълнят пряк свободен удар от около 25 метра от вратата на Густаво Бусато. С изпълнението се зае Тодор Неделев, който с прекрасен удар обаче нацели напречната греда!

Само две минути след това ЦСКА нанесе втори съкрушителен удар след чудесна атака отдясно! Али Соу и Тиаго комбинираха, като португалецът отново опита да намери гамбиеца. Филип Филипов не успя да изчисти топката, а нападателят на „червените“ стреля под плонжа на Георгиев и реализира!

Натискът на ЦСКА продължи и в 58-ата минута Кристиян Малинов отправи хубав удар от границата на наказателното поле, но Янко Георгиев спаси.

В 64-ата минута вратарят на Ботев Янко Георгиев направи поредно спасяване. Този път след изстрел на Греъм Кери.

Петнадесет минути преди края на мача Станислав Работов отправи нелош удар извън наказателното поле, но топката премина покрай вратата на Густаво Бусато.

В последната минута от редовното време резервата Ахмед Ахмедов получи топката пред наказателното поле и шутира силно, но неточно.

Това бе последното действие в срещата и ЦСКА ще играе на финала за Купата срещу друг пловдивски тим - този на Локомотив. 


ЦСКА – БОТЕВ ПЛОВДИВ 2:0

1:0 Иван Бандаловски (автогол) 19'

2:0 Али Соу 54'

Стартови състави на двата отбора:

ЦСКА (): 13. Густаво Бусато - 18. Брадли Мазику, 11. Петър Занев (к), 26. Валентин Антов, 19. Иван Турицов, 6.Рубен Пинто, 15. Кристиян Малинов, 8. Греъм Кери, 10. Евандро, 20. Тиаго Родригес, 22. Али Соу

Старши треньор: Милош Крушчич

БОТЕВ ПЛОВДИВ (): 1. Янко Георгиев - 24. Лазар Марин, 25. Станислав Работов, 11.Иван Бандаловски, 28. Филип Филипов, 2. Джонатан Перейра, 17. Лъчезар Балтанов (к), 8. Тодор Неделев, 20. Фабио Бурбано, 7. Александър Тонев, 10. Антонио Вутов 

Старши треньор: Ферарио Спасов

Главен съдия: Драгомир Драганов, град Варна

Стадион: „Българска армия“, град София