Бившата звезда на ЦСКА Маркиньос е сред играчите, вдигали с екипа на "червените" последната шампионска титла. При това в рекорден сезон, когато отборът не загуби нито един мач в първенството и Купата на УЕФА. С ЦСКА бразилецът спечели и два пъти Суперкупата на България. Той е сред чужденците с най-много мачове за ЦСКА - 115, има и шест срещи за "лъвовете". След като се отказа от футбола, откри своя мениджърска агенция и вече няколко негови играчи подписаха договори с български отбори. Маркиньос говори пред Gong.bg преди финала за SESAME Купа на България срещу ЦСКА.
 
- Марки, отдавна не си идвал у нас, но следиш ли българския футбол?
- Така е, за съжаление, но скоро ще го направя. Въпреки това не съм загубил интерес към българския футбол, като следя най-вече какво става с ЦСКА. Това е моят отбор, в него минаха най-хубавите ми години във футбола. Живеем в света на интернет и това ми помага не само да се информирам за новините около любимия клуб, но и да гледам доста репортажи от мачове.
 
- Тогава вероятно знаеш за предстоящия финал между ЦСКА и Левски, интересът към който е направо стряскащ на фона на случващото се през последите години.
- Разбира се. И аз го чакам с нетърпение, нищо че съм на другия край на света. Чета, че трибуните на Националния стадион ще бъдат пълни, а няма нищо по-хубаво от това. Щастлив съм, че и аз няколко пъти съм играл на "Васил Левски" и на "Армията" в подобна атмосфера. 
 
- Имаш близо 70 гола в България, а никога не си вкарвал на Левски.
- За съжаление това е факт. Разписвал съм се във вратите на всички отбори, които в онези години играеха в "А" група, но не и в тази на Левски. Онзи ден дори си говорих с Дубала, който също игра в България, на тази тема. Победи над Левски имам няколко, дори с Беласица, но не и гол. 
- Кои са най-хубавите и най-лошите ти спомени в ЦСКА?
- Най-хубаво беше, когато взехме титлата през 2008 г. с 16 точки пред Левски. А най-лошият бе срещу Тулуза в евротурнирите, защото отпаднахме в последната минута.
 
- Изненада ли те спада в играта на ЦСКА, който доведе и до раздялата със Стойчо Младенов?
- Да, и то много. Не го очаквах и нямам обяснение защо се получи. Стойчо и неговият щаб са много добри треньори и не мисля, че основната вина е в тях. Но в цял свят е така - при липса на резултати се  сменят треньорите.
 
- Прогнозите са в неделя на трибуните да ври и кипи, както казваме у нас. Според теб може ли футболистите на ЦСКА и Левски да прегорят в тази нетипична  обстановка за мач по родните терени?
- Не вярвам. Това по-скоро би удвоило силите им, на някои дори крила може да поникнат от подкрепата на феновете. Няма нищо по-хубаво от това да играеш пред пълен стадион, независимо дали си млад, опитен или чужденец.
 
- Очакваш ли двубоят да се реши на треньорските скамейки, където са доказани имена като Алън Пардю и Станимир Стоилов? 
- Неписано правило е, че треньорската смяна внася импулс в играта на футболистите. След смяната на Стойчо Младенов с Пардю не се забеляза подобно нещо и в четирите мача, но аз си мисля, че тази искра ще се запали със закъснение - в неделя срещу Левски. Явно на новия треньор му е трудно да наложи своите идеи, все пак знаем каква класа е Стойчо Младенов и какъв е неговият стил. Стоилов е доказано име, виждат се вече резултатите от работата му в Левски. Имах удоволствието да работя с него три месеца в Анортозис и мога да кажа само хубави неща. Със сигурност ролята и на двамата треньори ще е много голяма, защото в равностоен мач едно решение от пейката може да промени хода на двубоя. И нямам предвид само смените.
 
- Познаваш ли новите бразилци в двата отбора?
- Имам отлични впечатления от Маурисио Гарсес, когото съм гледал в Бразилия. Може би малко бавно се адаптира към ЦСКА, но съм сигурен, че ще се докаже, ако получи достатъно време, защото има много качество в неговата игра. За Уелтън и Цунами не мога да кажа нищо. Чета добри отзиви за представянето им в Левски, но признавам, че не знаех за тях преди да дойдат в България. Но не се учудвам, защото в Бразилия има страхотни футболисти дори и в трета дивизия. Важно е да се уцели точния играч с качествата, които са нужни за неговия отбор. 
 
- А кой е твоят фаворит в мача?
- По принцип в такива дербита фаворит няма. Спомням си една загуба от Левски в период, когато ЦСКА имаше по-добър отбор. Случвало се е и обратното. 
 
- Все пак би ли дал прогноза за финала?
- Мисля, че ЦСКА ще спечели Купата на България. Ще победи с 2:0 или 2:1, а един от головете ще вкара Кайседо. Еквадорецът не е случаен футболист, много е добър и това се знаеше още преди да дойде в ЦСКА.