Локомотив Пловдив стана първият полуфиналист в турнира за Купата на България през сезон 2018/2019 след небивала драма. "Смърфовете" успяха да оцелеят на "Ивайло" срещу Етър Велико Търново. След 120 минути футбол резултатът остана 1:1, а след това бяха нужни 20 изпълнени дузпи, за да се стигне до триумфа за Бруно Акрапович и неговите момчета. След изстрелите от бялата точка общият резултат беше 8:7 за "железничарите".

Едва ли пловдивчани можеха да стигнат до успеха по по-драматичен начин. Те трябваше през почти целия мач да удържат атаките на "болярите", които откриха резултата чрез Иван Стоянов в 73-ата минута от дузпа. Димитър Илиев при първата истински опасна атака за гостите изравни резултата и прати мача в продължения. Там резултатът се запази, а при изстрелите на бялата точка Локомотив на два пъти се размина с отпадането. Пропуски на Елитон и Асен Георгиев при 5-те първоначални изпълнения на два пъти дадоха възможност на домакините да приключат всичко. Последователно Милчо Ангелов и - по ирония на съдбата - Иван Стоянов направиха пропуски, които удължиха зрелището. Точката дойде чак при 10-ите изпълнения, като Стивън Езе беше точен за "железничарите", а Илко Пиргов с четвъртото си спасяване класира отбора напред.

Щастливият Акрапович: Можем да спечелим Купата

Балъков: Има много по-важни неща от една победа, дузпите са късмет

Преди срещата старши треньорът на Етър Красимир Балъков определи срещата като мача на сезона и имаше малшанса да направи две принудителни смени още до 34-ата минута. Едва ли във Велико Търново някой може да бъде недоволен от футолистите във виолетови екипи, които доминираха през по-голямата част от срещата.

Жребият за полуфиналите ще се изтегли в четвъртък в студиото на DIEMA SPORT веднага след приключване на последния четвъртфинал между Ботев Пловдив и Черно море. За първи път в историята на турнира процедурата ще бъде изпълнена по такъв начин.

„Болярите” наложиха много сериозна преса по целия терен от самото начало и тя им помогна за бързото налагане на надмощие в центъра на терена. В 7-ата минута домакините стигнаха до кристално чиста възможност за отбелязване на гол. Аласана Мане напредна с топката в половината на противника и даде диагонален пас наляво, който в началото изглеждаше предназначен за Велко Батрович. Черногорецът хитро пропусна и изведнъж Крум Стоянов изскочи съвсем непокрит отляво в наказателното поле. Той даде нисък пас към точката на дузпата, където Румен Руменов налетя и нанесе изстрел в движение. За огромно съжаление на домакинските фенове топката прелетя над гредата.

После обаче кошмарът за Етър започна. В 15-ата минута Аласан Мане усети болезнено дръпване в бедрото и не беше в състояние да продължи. Сенегалецът беше крайно разочарован от факта, че трябва да напусне игра. Така на терена се появи Никола Колев.

В 26-ата минута Милчо Ангелов от „виолетовите” успя да овладее пас зад гърба на „черно-бялата” защита. Той опита да подмине Везалов и се оказа затворен от вратаря Илко Пиргов при страничната граница на вратарското поле.

Осем минути по-късно Етър трябваше да прави втора промяна. Игор Банович със зверски шут намери носа на пробиващия покрай него Даниел Младенов. Учудващо реферът санкционира нарушението само с жълт картон, а кръвотечението при пострадалия футболист беше толкова силно, че медицинският щаб не успя да го овладее. Наставникът Красимир Балъков нямаше друг ход, освен да вкара Иван Стоянов.

Това развитие на мача определено разклати увереността на Етър, а това спомогна първото полувреме да приключи при нулево реми.

Второто полувреме върна част от динамиката в играта на домакините, които отново методично започнаха да притискат съперника, макар и не по начина, по който го правеха в самото начало. В 58-ата минута вратарят на пловдивчани Илко Пиргов влезе в ролята на герой, след като Буна не прецени добре центрирането на Здравко Илиев и топката го прескочи. Велко Батрович овладя технично и се озова сам срещу вратата при много остър ъгъл. Той реши да бие с всичка сила в близкия горен ъгъл и улучи челото на Пиргов, който просто стоеше прав в опит да покрие максимално голяма площ.

С напредването на времето топката все по-често се задържаше около наказателното поле на Локомотив, а пропукванията в „черно-бялата” отбрана не закъсняха. В 69-ата минута Иван Стоянов изненада всички с директен изстрел от пряк свободен удар, отсъден отляво по фланга и на 6-7 метра от аутлинията. Топката срещна десния стълб и отскочи навътре към Румен Руменов, чийто опит за добавка беше плачевен.

Секунди по-късно домакините откриха от дузпа. Тя беше предизвикана от ефектната игра на Батрович по левия фланг. Черногорецът красиво се измъкна от Буна и центрира към намиращия се при далечната греда Румен Руменов. Той овладя, а сетне беше свален с две ръце от Милош Петрович. Иван Стоянов не трепна при изпълнението на наказателния удар и с много сила прониза долния ляв ъгъл – 1:0.

Локомотив Пловдив намери морални силни да се върне в мача, като имаше нужната доза късмет. В 81-ата минута защитата във виолетово не реагира добре на центриране към Аралица, който беше малко пред дъгата. Топката прескочи централния нападател и стигна до Момчил Цветанов, който опита амбициозно воле. То се превърна в пас за Димитър Илиев, който беше покрит от забравилия тотално да спазва линията на защитата Пламен Гълъбов. От няколко метра опитният играч на „смърфовете” беше безпощаден – 1:1.

В първото от двете продължения много драматични ситуации нямаше. Единствената по-сериозна такава се разигра в 102-ата минута, когато Илко Пиргов прецени много лошо, че може да пресече диагонален пас към Здравко Илиев. Вратарят стигна почти до страничната граница на пеналта, а Здравко Илиев отправи центриране в търсене на свой съотборник пред зейналата врата. Милош Петрович първи стигна до топката и я изчисти в ъглов удар.

Вторият период от 15 минути определено премина в подготовка за изпълнение на изстрелите от бялата точка. В тази връзка Балъков направи смяна, като вкара Артьом Артюнин за сметка на Здравко Илиев.

Локомотив Пловдив първи започна изпълненията и Димитър Илиев зададе добър тон, за да дойдат последователните издънки на Елитон Жуниор (отразен изстрел) и Асен Георгиев (шут над вратата). Батрович, Сърмов и Артюнин бяха точни и домакините докосваха класирането напред. Бирсент Карагарен и Ален Ожболт реализираха оставащите две от първоначалните изпълнения за гостите, докато нервите на етърци не издържаха. Милчо Ангелов между споменатите изпълнеиня видя как изстрелът му бива спасен, а при решителната 5-а дузпа Иван Стоянов шутира неточно над лявата сглобка.

Етър имаше още един шанс да вземе мача, който дойде при 7-ите изпълнения. Димитър Везалов не улучи вратата при опит да порази долния десен ъгъл. Цялата отговорност падна върху Крум Стоянов, чийто недобре насочен изстрел беше отразен от Пиргов.

Двубоят беше решен при 10-ите изпълнения или иначе казано - стъпка преди двамата вратари да се заемат с удари от бялата точка. Стивън Езе по красив начин реализира в горния десен ъгъл, докато Пламен Гълъбов показа защо не беше по-напред в реда на изпълнителите за "болярите". Защитникът, който покри засадата за изравнителния гол на Димитър Илиев, не вложи достатъчно сила в шута, а Пиргов нямаше търпение да ликува след спасяването.

ЕТЪР ВЕЛИКО ТЪРНОВО – ЛОКОМОТИВ ПЛОВДИВ 7:8 след дузпи (1:1 в редовното време)

1:0 Иван Стоянов 73'-д.

1:1 Димитър Илиев 81'

----

При дузпите:

0:1 Димитър Илиев

1:1 Велко Батрович 

1:1 Елитон Жуниор - пропуск

2:1 Георги Сърмов 

2:1 Асен Георгиев - пропуск

3:1 Артьом Артюнин

3:2 Бирсент Карагарен

3:2 Милчо Ангелов - пропуск

3:3 Ален Ожболт

3:3 Иван Стоянов - пропуск

3:4 Момчил Цветанов

4:4 Румен Руменов

4:4 Димитър Везалов - пропуск

4:4 Крум Стоянов - пропуск

4:5 Абделхаким Буна

5:5 Венцислав Василев

5:6 Милош Петрович

6:6 Никола Колев

6:7 Стивън Езе

6:7 Пламен Гълъбов - пропуск

Етър (4-2-3-1): Христо Иванов – Здравко Илиев (118' - Артьом Артюнин), Венцислав Василев, Пламен Гълъбов, Крум Стоянов – Георги Сърмов /к/, Аласана Мане (16' - Никола Колев) – Даниел Младенов (34' - Иван Стоянов), Румен Руменов, Велко Батрович – Милчо Ангелов;

Старши треньор: Красимир Балъков

Локо Пд (3-4-1-2): Илко Пиргов – Милош Петрович, Стивън Езе, Димитър Везалов – Абделхаким Буна, Янко Ангелов (75' - Eлитон Жуниор), Игор Банович (106' - Асен Георгиев), Момчил Цветанов – Един Бахтич (75' - Ален Ожболт)– Анте Аралица (101' - Бирсент Карагарен), Димитър Илиев /к/;

Старши треньор: Бруно Акрапович

Стадион: „Ивайло” (Велико Търново)

Главен съдия: Ивайло Стоянов