След като футболните битки у нас започнаха повсеместно на всички равнища, бе време да се даде стартът и на турнира за Купата на България за сезон 2018/2019. Днес на Националната футболна база в Бояна се изтегли жребият за 1/16-финалите в турнира. От трите водещи отбора у нас - Левски, Лудогорец и ЦСКА - най-лесен жребий имаха "сините", които все още не знаят името опонента си. Шампионът Лудогорец ще има гостуване на втородивизионния Несебър, докато ЦСКА излиза срещу добре познатия Монтана.

Левски ще срещне представителя на Зона Югоизток, който все още не е излъчен от елиминациите в предварителната фаза на турнира. От БФС се ангажираха, че ще намерят подходящ стадион с осветление, а ако властите счетат срещата за рискова, ще бъдат налице и необходимите допълнителни мерки за сигурност.

Несебър едва ли стряска особено Лудогорец, макар че шампионите на България трябва да имат едно наум. В момента тимът от Черноморието заема 9-о място във временното класиране на Втора лига с 3 загуби в първите си 5 мача. Трябва да се спомене обаче победата над Арда Кърджали (2:1) през миналия уикенд, която на практика коства поста на Елин Топузаков като старши треньор на един от фаворитите за промоция в елита.

ЦСКА и Монтана от своя страна ще се изправят един срещу друг през новия век за четвърти път в турнира за Купата. По принцип "червените" пазят позитивни спомени от тези мачове, още повече, че именно срещу монтанчани спечелиха трофея във финала от 2016-а. Трябва обаче да се отбележи, че през 2014-а Монтана успя да елиминира ЦСКА в същия етап от турнира - 1/16-финал. Предвожданият от Стойчо Младенов отбор поведе с 0:1 при гостуването, ала с попадения на Мирослав Антонов в 80-ата минута и Сергей Георгиев в продълженията монтанчани поднесоха една от големите изненади.

Колкото до актуалния носител на Купата - Славия, "белите" срещат противник, с който до миналия сезон мереха сили в Първа лига - Пирин Благоевград. Срещу "орлетата" столичани изиграха общо 4 шампионатни мача, като записаха три победи и 1 равенство.

Всички 1/16-финали от Купата на България за 2018/2019:

Ботев Гълъбово - Витоша Бистрица

Несебър - Лудогорец

Локомотив Горна Оряховица - Дунав Русе

Добруджа - Локомотив София

ЗОНА ЮГОЗАПАД - Берое

ЦСКА 1948 - Ботев Пловдив

Арда Кърджали - Черно море

Черноморец Балчик - Ботев Враца

Кариана Ерден - Септември София

ЗОНА СЕВЕР - Верея

Поморие - Локомотив Пловдив

Пирин Благоевград - Славия

Монтана - ЦСКА

Литекс - Етър Велико Търново

Струмска слава - Царско село

ЗОНА ЮГОИЗТОК - Левски

Победителите в този етап се излъчват в един мач на директна елиминация, на който домакин е отборът от втора урна. При равенство в редовното време са предвидени продължения и евентуално дузпи. На този етап срещите са предвидени да се изиграят в периода 25-27 септември. Четири от 1/16-финалните мачове ще бъдат излъчени в телевизионните канали на DIEMA EXTRA.

Жребият за 1/16-финалите в Купата на България, сезон 2018/2019

източник: LAP.bg

В процедурата участваха общо 32-а отбора – 14-те тима от Първа лига, 15-те отбора от Втора Лига (реално без дубъла на Лудогорец, който се състезава там) и трите представителя на Зоналните съвети от предварителната фаза.

Всичките 16 двойки се формираха чрез частично дирижиран жребий, при който съперниците бяха разпределени в две урни. В първа урна попаднаха всички отбори от Първа лига и двата отбора от втория ешелон с най-високо класиране през предния сезон – Локомотив София и Царско село. Втора урна остана за останалите членове на Втора лига плюс тимовете от Зоналните съвети. Последните ще бъдат излъчени най-късно на 10 сепетмври.

През миналия сезон Славия триумфира в надпреварата за 8-и път в историята си, побеждавайки Левски във финала след 0:0 в редовното време и продълженията, но 4:2 при изстрелите от бялата точка.

Първа урна:

Берое 
Ботев Враца
Ботев Пловдив
Верея
Витоша Бистрица
Дунав Русе
Етър Велико Търново
Левски
Локомотив Пловдив
Локомотив София
Лудогорец
Септември
Славия
Царско село
ЦСКА 
Черно море

Втора урна:

Арда Кърджали
Ботев Гълъбово
Добруджа Добрич
Кариана Ерден
Литекс 
Локомотив Горна Оряховица
Монтана 
ОФК Несебър
Пирин Благоевград
ОФК Поморие
Струмска слава Радомир
ЦСКА 1948
Черноморец Балчик
ЗОНА СЕВЕР
ЗОНА ЮГОЗАПАД
ЗОНА ЮГОИЗТОК