Време е за грандиозния финал на SESAME Купа на България! Един срещу друг се изправят големите столични съперници ЦСКА и Левски. Това ще бъде първи финал в турнира за националната купа между двата тима от вече далечната 2005 година насам, когато Левски спечели с 2:1.

Сблъсъкът на препълнения Национален стадион „Васил Левски“ е днес от 17:00 часа и ще бъде предаван пряко по DIEMA SPORT и NOVA SPORT, както и онлайн на платформата PLAY DIEMA XTRA. На сайта Gong.bg ще проследим развитието на мача минута по минута с текст и видеосъдържание.

„Сините“ направиха много добра серия, която им позволи да се изкачат до третата позиция в efbet Лига, като изпревариха Ботев Пловдив и Черно море. Отборът на Станимир Стоилов е на път да се завърне в евротурнирите, дори и да загуби финала. Левски обаче няма победа над ЦСКА вече в 10 мача. За последно тимът от „Герена“ спечели срещу "червените" на 24 февруари 2019 година с минималното 1:0.

В същото време ЦСКА стартира втория дял от шампионата с амбиции за титлата, след като се намираше на само две точки зад Лудогорец, но някои доста разочароващи мачове попречиха на отбора да се пребори с разградчани. Старши треньорът Стойчо Младенов напусна и на негово място застана небезизвестният Алън Пардю. Под ръководството на английския специалист тимът играе колебливо, но победата над Славия преди седмица им гарантира второто място в първенството.

Левски стигна до финалната битка, след като елиминира последователно втородивизионните Марек Дупница, Септември Симитли и Септември София, а на полуфиналите се справи с  шампиона Лудогорец в два мача, в които „сините“ определено доминираха. Така те са на крачка от това да сложат край на тежката серия от 13 години без трофей във витрината си.

ЦСКА пък се справи с Хебър Пазарджик, Арда и Локомотив Пловдив, а на полуфиналните елиминира Славия в два двубоя, макар че в реванша трябваше да мине през рулетката на дузпите, след като пропиля аванс от два чисти гола от първия мач.

През седмицата двамата наставници дадоха съвместна пресконференция. Стоилов разкри, че напрежението съпътства подобни двубои, но се надява младият му тим да не се повлияе от големите очаквания и да играе на максимума на възможностите си. Пардю пък сподели, че Левски е в по-добра форма, но подчерта, че неговите футболисти разполагат с повече опит и знаят как да играят в мачове с такъв голям залог.

В преките двубои между двата отбора ЦСКА триумфира в три поредни двубоя през 2020 и 2021 година, а най-скорошните два сблъсъка помежду им приключиха при нулево реми през тази година.

Главен съдия на финала ще бъде Никола Попов, а негови помощници ще са Георги Тодоров и Мартин Венев. Четвърти съдия ще бъде Георги Гинчев, а на ВАР-а ще са Ивайло Стоянов и Иво Колев. Резервен асистент съдия е Георги Минев, а съдийски наблюдател – Ичко Лозев.

17:00 часа | ЦСКА – ЛЕВСКИ

SESAME Купа на България, финал

Вероятни състави на двата отбора:

ЦСКА (4-2-3-1): ГУставо Бусато – Иван Турицов, Томас Лам, Мено Кох, Брадли Мазику – Амос Юга, Жеферсон – Георги Йомов, Греъм Кери, Маурисио Гарсес – Жорди Кайседо

Старши треньор: Алън Пардю

ЛЕВСКИ (3-4-2-1): Пламен Андреев – Сонко Сундберг, Хосе Кордоба, Килиан ван дер Каап – Драган Михайлович, Филип Кръстев, Георги Миланов, Цунами – Илиян Стефанов, Уелтън – Билал Бари

Старши треньор: Станимир Стоилов

Главен съдия: Никола Попов

Стадион: Национален стадион „Васил Левски“