Старши треньорът на Ботев Пловдив Николай Киров заяви, че още от утре в клуба започват преговорите с играчите, чийто договори изтичат. Минути след спечелването на Купата на България наставникът заяви, че ще се опита да използва победата с 2:1 над Лудогорец като средство за запазване целостта на отбора.

Радостта на Националния стадион „Васил Левски” се оказа двойна за „канарчетата”, тъй като един от клубните шефове Ангел Палийски разкри, че скоро Ботев ще има нов собственик и бъдещето му ще бъде много по-спокойно по отношение на финансите.

Нова радост за Ботев! Идва нов собственик в близките дни

„Подсигуреното във финансово отношение е много важно за всеки клуб. Ние, въпреки тежкото положение, сме се старали никога да не показваме това. Казвал съм на футболистите, че финансите рано или късно идват, но загубената форма не се възстановява”, каза Киров в пряко включване за предаването „Домът на футбола” по DIEMA SPORT.

„За нас сега най-важното е да успеем да запазим целостта на отбора и да надградим с нови състезатели, да имат нужната класа и да вдигат нивото на отбора. Още от утре ще започнат преговори с хората, чийто договори изтичат. Относно селекцията – наблюдаваме състезатели, имаме представа какво искаме и на какви позиции. Всичко зависи от това дали ще успеем да съхраним целостта на отбора.”

„Надявам се и днешният двубой да помогне за преподпсиването на договори. Мисля, че ще съумеем и това ни е най-важната задача – да запазим целостта на отбора. Има примери от предните години, когато се правеше обратното – освобождаваха се 12-14 футболисти, и се взимаха толкова нови. Трябва да запазим ядрото и да го обогатим с момчета от клуба.”

„Неделев и Ботев? При него и при Вутов случаите са специфични. Има клубове, които държат техните права. Ние ще направим всичко възможно да ги задържим, но нищо не зависи от нас. Първо трябва да има решение на клубовете, чиято собственост са.”

Неделев: Искам да играя в Ботев

„Имам договор за още 1 година с клуба. Евентуални други неща зависят изцяло от ръководителите.”

Естествено, наставникът направи и подробен разбор на спечеления финал в София.

„ Абсолютно от спортно-техническа гледна точка състезателите заслужиха този успех. Бяха изключително концентрирани и дисциплинирани, с изключение на последните 10 минути, когато противникът ни притисна, а Моци влезе като централен нападател. През останалото време владеехме нещата.”

„Изстрадана Купа бих казал. Никога не сме губили вяра, включително и в тежките моменти през сезона. Вярата и подкрепата на нашата вярна публика ни даваха сила в двубоя.”

„Не мога да коментирам играта на противника. Не бях изненадан от нашата игра. През цялото време вярвах. Очаквах да имаме нашите шансове и се радвам, че се възползвахме от тях.”

„Много важни бяха дисциплината и концентрацията. Бяхме дисциплинирани в защита и използвахме умело пространствата, които ни оставяше противникът в неговата половина. Това беше разковничето.”

„В исторически план това е стилът на Ботев – още от подготовката се стремяхме да работим върху това. Футболистите, които привлякохме, имаха такива характеристики. Стабилизирахме много отбраната в сравнение с първия полусезон. В атака притежаваме изключителни състезатели, които по всяко време могат да отбележат.”

„Важно за мен е владеенето на топката, важни са комбинациите в атака, а от друга страна – изключителната дисциплина в защита.”

С Купата в ръце Ботев вече не стъпва по земята!

Киров също така направи кратък коментар на представянето на някои от ключовите за Ботев играчи.

„Като спортно-технически щаб сме наблюдавали доста дълго време Фернандо Виана. Преценихме, че е нужен на отбора със своите качества. Много важно беше присъствието на Антонио Вутов. Имайки предвид проблемите в крайната ни защита, важни бяха трансферите на Виктор Генев, на Лазар Марин. Да не забравяме и Иван Чворович на вратата – той достави нужната конкуренция на този пост. Редувахме двамата си вратари.”

„Както Вутов помогна на отбора, така и ние му помогнахме да възстанови кариерата си. Имах дълги разговори с него по телефона през зимата. Казах му, че понякога е нужно да направиш крачка назад, за да направиш две напред. Радвам се, че той даде нужното, за да помогне на отбора”

„Познавайки качествата на Косоко от преди, те изцяло се доближаваха до това, което клубът искаше като игра. Той е страхотно момче, с което се разбираме точно с 3 думи. Когато му дадеш вяра и стабилност, той бързо се отблагодарява, защото е страхотен футболист.”