Настоящият носител на Купата на България Литекс се наложи с лекота над Пирин Гоце Делчев, побеждавайки като гост с 4:0. „Оранжевите” играха без повечето си титуляри, но нямаха проблем да се класират на осминафинал в турнира. Срещата бе отложена от вчера, заради проливния дъжд, наводнил терена преди 24 часа. Днес условията на Градския стадион позволиха да се играе мач, въпреки че все още имаше следи от пороя.

От обичайния стартов състав на Ангел Червенков, в игра се появиха само Пламен Николов, Сандриньо и Небойша Йеленкович, като наставникът на Литекс заложи на младоците Момчил Цветанов, Георги Миланов и Диего сред началните 11. Въпреки отсъствието на много ключови футболисти, ловчанлии изглеждаха компактно на терена, и играха на високи обороти през повечето време.

В началните 10 минути на срещата двата състава си размениха по три по-опасни положения, но вратарите Тодор Тодоров и Ангел Юсев се намесваха авторитетно. Резултатът бе открит в 14-та минута, когато след центриране на Диего отляво от корнер, Юсев улови и изпусна топката, и намиращият се на три метра от голлинията Сандриньо откри резултата.

Последва четвърт час безидейна игра в центъра на терена, преди в 30-та минута пред Пирин да се открие чудесна възможност за изравняване. Близнаков проби отляво, слаломира през цялата защита на Литекс, стигна до точката на дузпата, шутира много силно, но топката премина на сантиметри от дясната греда на Тодор Тодоров.

Вместо домакините да стигнат до нещо повече, преди края на полувремето Литекс удвои преднината си. В 37-та минута Бодуров започна хубава атака отдясно, подаде към непокрития Миланов, на границата на наказателното поле, младокът залъга защитник на домакините, и пусна към нахлуващия от втора позиция Йеленкович. Той не успя да шутира, но след рикошет топката попадна в непокрития Саидходжа, който сам срещу вратаря от 7-8 метра не пропусна да се разпише.

След почивката Йеленкович и Саидхожда пропуснаха възможности да увеличаване на преднината за Литекс, а футболистите на Пирин надигнаха глава за няколко минути около 60-та. Самостоятелен пробив на капитана на домакините Румен Лапантов завърши с шут от около 25 метра, топката премина на около половин метър от дясната греда на вратата на Тодоров, а малко след това Калайджиев посрещна от воле една отбита от защитата на Литекс топка, и от границата на наказателното поле шутира в аут.

В 65-та минута Георги Миланов, който изигра много силен мач, бе изведен сам срещу вратаря Юсев, успя да го излъже и шутира, но защитник на домакините изби със шпагат от гол линията. Само четири минути по-късно Миранда проби отдясно, стигна до аутлинията, и центрира наляво към непокрития Цветанов, който вкара феноменален гол. Крилото посрещна топката от воле, тя се тупна в земята, и влетя в горния ляв ъгъл на вратата на Юсев за 3:0 в полза на Литекс.

В 72-та минута на терена се появи и Илия Миланов, който игра двайсетина минути заедно със своя брат близнак Георги.

Рожденикът днес Момчил Цветанов можеше да отбележи и второ попадение в срещата, но в 78-та минута стреля право в Юсев, от вратарското поле, след карамбол пред вратата на домакините. В 90-та минута все пак старанията на Георги Миланов в целия двубой дадоха резултат, и 17-годишният футболист се разписа във вратата на Пирин. Той бе изведен сам срещу Юсев, който тръгна да го пресрещне, но младокът го прехвърли от границата на наказателното поле.

В продължението на срещата Пирин можеше да стигне поне до почетен гол, който да зарадва 2000-те фена по трибуните, когато Кръстев игра с глава, но топката попадна право в ръцете на Тодоров.

Така Литекс продължава защитата на трофея си, и очаква да научи следващия съперник от жребия на 8 декември.