ЦСКА победи Литекс с 1:0 и по този начин изхвърли лидера в първенството от турнира за Купата на България. Това означава, че надпреварата ще има нов победител, тъй като нейният настоящ Литекс отпада на етап 1/8-финали.

Двубоят, който премина при температура около нулата, бе лишен от много качество, но близо 1500-те зрители на „Българска армия” останаха доволни след гола на Спас Делев в 48-та минута, който се оказа единствен в мача. Като цяло в двубоя нямаше много голови положения, но „армейците” показаха малко по-добра игра от своя съперник, особено през второто полувреме, и заслужено стигнаха до победата и класиране за 1/4-финалите на надпреварата.

Първото полувреме на мача премина без особени футболни достойнства, като битката бе предимно в центъра на терена и реалните голови положения пред вратите на Здравко Чавдаров и Урош Голубович липсваха. За сметка на това на няколко пъти груби нарушения доведоха до сблъсъци между играчи на двата отбора.

Второто полувреме домакините излязоха напълно променени и веднага започнаха атаки към вратата на Литекс. Това веднага доведе до резултат и само 3 минути след подновяването на играта „червените” излязоха напред след гол на Спас Делев.

Нисичкият нападател вкара в долния десен ъгъл на Голубович след самостоятелна акция отдясно и много красив и прецизен удар от границата на наказателното поле.

След гола, „армейците” продължиха натиска си пред вратата на Голубович, като на няколко пъти разбърквания в наказателното поле можеха да завършат с втори гол в мача. В 63-та минута Спас Делев стреля опасно, но ударът му мина на сантиметри от лявата греда. Малко след това пък Тодор Янчев направи страхотен пробив, като премина през трима футболисти на Литекс, но ударът му бе избит от Голубович.

В последните 10 минути на мача гостите от Ловеч опитаха да стигнат до изравняване, но натискът им бе твърде хаотичен. Добра възможност се откри пред влезлия като резерва Момчил Цветанов, който бе изведен добре от Христо Янев, но се уплаши да стреля и топката му бе отнета. Сандриньо пък пропусна да се възползва от грешка на Здравко Чавдаров, който събори двама свои съотборници и подари топката на бразилеца, чийто удар обаче бе неточен.

Така в крайна сметка ЦСКА постигна победа с 1:0 и се класира за 1/4-финалите на турнира. Литекс пък ще трябва да се съсредоточи в битката си за шампионската титла.

--

ЦСКА – Литекс 1:0 (0:0)

1:0 Спас Делев 48’

ЦСКА: Чавдаров, Минев, Виданов, Попов, К.Стоянов, Св. Петров (90’+2 Бранеков), Янчев, Янев, Тимонов (87’ Манчев), Делев, Руи Мигел (70’ Тодоров).

Литекс: Голубович, Венков (83’ Миланов), Петков, Янев, Том (67’ Цветанов), Сандриньо, Дока, Николов, Кишишев, Попов (76’ Нифлор), Йеленкович

Съдия: Александър Костадинов

Жълти картони: Минев, Тимонов, Руи Мигел; Николов, Кишишев, Попов

Стадион: „Българска армия”, 1500 зрители