Съвместна публикация на в-к 7 дни спорт и Gong.bg

Преди няколко дни, хм, всъщност знаем много добре - в деня след отпадането на ЦСКА от Европа, от Герена предложиха кръгла маса за спасението на българския футбол. Няма лошо, никак дори. Направи го наставникът на сините Станимир Стоилов, дублиран по същото време и от шефа си Сираков. Е, за съжаление след болезнената за феновете на ЦСКА вечер това прозвуча малко като тънко и интелигентно подиграване, но в основата си като намерение и желание е повече от правилно.

По-истинско щеше да бъде, ако бе заявено след историческото попадение на Мариан Огнянов, но тогава еуфорията заслепяваше всичко. Ако Елтън Джон изведнъж реши да подеме кампания за цензуриране на гей поведението в шоубизнеса, как ли ще се възприеме? И така от Левски подхвърлиха нещо, но засега ни зов, ни стон от друга страна. В ЦСКА продължават да разчистват останките от френския тайфун.


Да си представим обаче следната ситуация. Идват един тон бразилци в индийска нишка при шампионите, заиграват добре, Левски оглавява класирането и тръгва към още една титла. Евентуално става шампион, прави още по-мощна лятна селекция и пак пробива в евротурнирите. И идеята за кръглата маса пак бива забутана като ненужно листче под купчина стари вестици. Улисани в ежедневното и все по-ожесточено премерване на мъжки достойнства най-вече между двата основни футболни лагера в България, така и не се вижда идеалният момент за обща офанзива срещу системата. Много добре звучаха амбициите на дуета Стоилов-Сираков преди дни, но само часове по-късно
отново се премина на елементарното фенско джафкане.

Някой мозък на "Георги Аспарухов" измисли гениалния начин за доунижаване на вечния съперник. "Взимаме Жиняк и чорбата умират!" Гений до гений се преплитат там, направо обезcмислят Нобеловите награди. Много конструктивно, само дето другите гении - в Борисовата градина, отдавна бяха измислили подобни щуротии, но без да въвличат и медиите в това. Просто идеята да бъде купен от Тампере Петреску си остана на ниво наздравица за бира и картофки в заведението до кортовете. Макар и тя да не бе новаторска, сещайки се как преди години плъзна слух, след един боен мач на Левски в Европа, че на Армията идвал албанецът Дости. Сините знаят защо. Та след като казаха "А" и вместо да продължат с "Б", от Герена преминаха направо на "Ж". Много умно, сякаш преди няколко сезона, когато взеха сръбското менте Нешко само защото бил вкарал два гола накуп на ЦСКА и поради никакви други футболни достойнства, на армейците направо им изпопадаха зъбите от треперене от страх. Ето така в бъзици елементарно и отново бе изпуснат моментът.

А идеалният момент бе именно сега. Защото такова масово отпадане не е имало отдавна. И четирите ни евробоеца (според различните медийни интерпретации в близко минало) окапаха като презрели круши, без някой да брули допълнително дървото с прът. Не забравяйте паралелно и повече от деликатното положение на странната формация, наречена национален отбор, която в събота след мача Румъния - Холандия може окончателно да настрои своите телевизори, за да гледа европейското догодина с ясна картина и звук. Ако отборът на недоволните бе атакувал с четирима нападатели, Левски, ЦСКА, Локо (Сф) и Литекс, плюс още един-двама конструктивни халфове и един печен вратар, то победата бе повече от възможна. И със сигурност нямаше да се трепери до 96-ата минута. Само че Николай Гигов, възбуден от героичната, но недостатъчна победа над Рен, обвини вся и всьо за крайния крах на железничарите, дори държавата. А само няколко месеца преди това, когато се зароди поредната плаха дискусия за или против драстично намаляване на клубовете в елита, от Надежда странно пасуваха или май направо си бяха против.

Какво правим сега? Нещо взехме да се объркваме. От Ловеч току изневиделица избухват по повод и без повод, надигат гласове за извънредни конгреси и после изведнъж стават тихи и примерни като пионерчета.

В ЦСКА по принцип никога няма някаква последователна политика в каквото и да е и който и да е на власт. Васил Божков и той бе по кръглите маси, ама все едно аз да имам любим ресторант, но да съм ходил само веднъж в него. Или да обичам много да излизам с дадена жена, но също да съм го правил един, два пъти. Не се връзва. Сега все още новата власт в Борисовата градина
се лашка в заканите си като кораб на карибски пират в бурно море.

Едно, друго, трето... презглава идват информациите за срещи с Боби Михайлов, след срещата абсолютно нищо. Сякаш Томов и шефът на БФС са пушили по едно наргиле и нямат каквито и да е различия. После митинги, протести, които в последния миг от масов характер придобиха бройката на една кръчма хора. В началото на сезона червените не искаха чужди съдии, сега пък се сетиха, че съдиите ги режат и поискаха. На никой от тези три столични тима така и не му казват ще бъдат ли дадени реално стадионите и каквото трябва на концесия или не, но те така и не се обединиха и не влязоха един до друг под ръчичка при футболния фен Първанов. Нали едните си искат стадион "Раковски", другите техните си бази, всеки уж иска да модернизира и да облагодарява. Но май е по-лесно да се подиграват един на друг и нищо повече. Така поне са герои в очите на феновете и имат материал за оправдание при поредните си провали.

Всеки в тази страна е наясно, че за няколко дни всички известни и по-възлови престъпници могат да бъдат окошарени. Това обаче по една или друга причина не се прави. По същата схема за седмица-две водещите фигури и отбори в българския футбол могат да преобърнат гнилата система и да направят така, че от август следващата година шампионатът да започне с 10 отбора. И да играят помежду си по четири пъти, да имат общо 36 кръга, за да имат още по-добра физическа подготовка, а не да се правят всяка седмица контроли с Горубляне, Своге, Мездра или Етрополе, ако ще и с титаните от Ксанти.

Левски, отпаднал преди още хората да са тръгнали на море, направи до момента и тепърва ще има толкова много проверки, че направо си изкара едно паралелно първенство. Къде в Европа и кой отбор по време на течащ шампионат играе постоянно приятелски мачове? Отново даваме на света някакъв роден, абсурден принос.

Но схемата на "А" група не се променя, защото все ще се намерят някои мили гласчета, които ще се загрижат за бъдещето на играта в малките градове и общини. Това всеки път ми звучи като предизборно обещание на кандидат за кмет на София, че първата му задача е да запълни дупките в столицата.

Дреме ми за футболното развитие на Лакатник, Ябланица или Грудово, aко всяка година имаме по три отбора в групите на УЕФА и все някой дори излиза от тях и в същото време сме на големите форуми с националния тим. Все си мисля, че фенът по тези кътчета, ще бъде предоволен от ситуацията и от време на време ще запали жигулата да дойде да види поредния евроколос, дошъл на крака. Или да опъне българския флаг над бира-скарата в центъра на града, за да вика за Бербо и компания по време на европейското или световното първенство.

Ами явно няма да стане и този път. Наближава дербито Левски - ЦСКА, след което все едните ще бъдат недоволни, а другите ще се радват, че са били. Пак няма да има единомислие. Ще се съсредоточат усилия в правенето на селекции. Пак чесането на езици ще бъде най-практикуваната дисциплина. Ако помолите един скучаещ поради стачката първолак да нарисува кръгла маса, то има сериозна опасност той да нарисува една кръгла нула. Така и в родния футбол между двете понятия почти няма голяма разлика. Докато не дойде моментът, в който почти няма да ни има в нищо.