„Хвърлих око на две сгради в София, които ще ни свършат работа за изграждането на научен институт и музей на българския спорт. Това са сградите на партиите покойници СДС и НДСВ”, това заяви днес Иван Славков по време на пресконференцията свързана с инициативата за издигането на монумент „Златните страници на спортната слава” на България. На монумента, който ще се изгради в София ще бъдат изписани имената на всички олимпийски медалисти.

Вече има 2-3 готови проекта, проведени са разговори с архитекти, има подкрепа от страна на Столична община и е открита дарителска сметка за набиране на средства.

Монумента "Златните страници на спортната слава" ще бъде разположен на ул. "Гурко" в Градската градина.

"Това е една благородна цел. Цел, която да докаже старата мъдрост - здрав дух в здраво тяло", каза първият медалист за България от олимпийски игри - боксьорът Борис Георгиев-Моката.

Ръководството на клуба на Спортния деятел е взело решение за кандидатстване за получаване на средства от еврофондовете по програма в областта на историята и науката в спорта, за създаване на научноизследователски институт и изграждането на музей на българския спорт.

Освен това има идея клубът на Спортния деятел да се превърне в национален.

След края на пресконференцията Батето взе отношение и по още няколко въпроса свързани с българския спорт и футбол. „Много ми харесва как се развива българският футбол, защото вече не съм отговорен за нищо. Моето пожелание е да пратим Италия на баражите. Бях за български треньор, защото чужденецът не знае с какво се замезва сливовата ракия. Въпросът със зимна Олимпиада в София е търговски и бизнес. Вече сме далеч, далеч, далеч от такава идея. Това ми беше последният детски сън, от тогава възмъжах”, каза още Славков.