Изпълнителният директор на Локомотив Пд Иван Петлешков отчете като грешка смяната на Аян Садъков след загубата с 0:5 от ЦСКА още в първия кръг на първенството. Според шефа на „смърфовете” основната причина за слабото представяне през есента е липсата на мотивация във футболистите. Пред Гонг Петлешков коментира най-наболелите въпроси на Лаута.

- Г-н Петлешков, как върви възстановяването от тежката контузия? (б.а. - Иван Петлешков счупи крак по време на тренировка по свободни бойни изкуства)

- Върви по план. Не съм много добре, но се надявам да има подобрение до края на годината.

- Локомотив завърши полусезона на предпоследното място. Каква е оценката ти за представянето на отбора през есента?

- Всеки обективен човек ще признае, че състоянието ни в момента е плачевно. Изиграхме много слаби мачове, постигнахме много слаби резултати. Причините за това са много и комплексни. Сред тях има и обективни и субективни.

- Кои са основните причини?

- Според мен липсата на мотивация във футболистите е най-голямата.

- Дали това не се дължи на забавянето на заплати и премии?

- Не мисля. Мотивацията може да бъде материална и нематериална. Финансови проблеми има в почти всички отбори в „А” група. Да вземем за пример Берое, които са в по-тежко положение от нас, но момчетата се раздават на терена. Откакто аз съм в Локомотив сме изплащали всичко на играчите, дори да е имало закъснение. Парите си взимат даже тези, които напускат отбола. Ощетени не е имало. Който обаче няма сърце да се раздава за Локомотив търси оправдание в парите. Който иска да си намери оправдание, винаги може да го направи. Аз също мога да се оправдавам, но не искам. Считам, че имам вина за сегашното ни положение и се надявам през пролетта, подобно на миналата година, да се представим достойно.

- След като липсата на мотивация не се дължи на парите би трябвало да я търсим в треньорите. Отчитате ли като грешка това, че трима треньори водиха Локомотив през есента? Аян Садъков направи подготовката, Иван Маринов го смени, а Генов завърши полусезона.

- Да, това е грешка, защото по този начин никой не носи отговорност. Аян Садъков с основание може да каже, че не му е даден шанс. Маринов може да се оправдае с това, че не е водил подготовката, а към Генов не може да имаме претенции, защото той запълва зейналата дупка. Точно тук е вината на ръководството. Трябваше да оставим един треньор, а не да се подаваме на страничен натиск. Аян Садъков трябваше да остане начело на отбора.

- Това означава ли, че може да се върне на поста?

- Не. Не сме обсъждали такъв вариант.

- Локомотив е пред продажба. Вече казахте, че на 21 декември ще обявите името на новия собственик. Как вървят преговорите и при тази неяснота какви са плановете за зимната подготовка?

- На 21-ви ще имаме общо събрание на акционерите. Ако има сделка името на новия собственик ще бъде обявено по-рано. Толкова мога да кажа по този въпрос. Не мога да коментирам повече. Готвим се и за вариант, при който преговорите приключат с неуспех. Правим план за подготовка и преговаряме с футболисти. За договорите обаче сме чного внимателни, тъй като не искаме да натрапваме играчи на новите собственици, ако има такива.

- Зависи ли трансферът на Даксон от успешния край на сделката?

- По принцип – да, но аз мисля, че трансферът ще се осъществи. Може да се провали в случай, че Даксон закъснее отново. Разбира се, ако има нови собственици и те могат да го стопират, защото договорът между Локомотив и Черноморец ще бъде подписан, след прибирането на бразилеца в началото на януари.

- Има ли оферти за Димитър Илиев от ЦСКА и за Акалски от Левски?

- И за двамата имаше само запитване преди време. Реален интерес засега няма. Такъв съществува единствено към Даксон.