Съдебно дело срещу Спортинг (Лисабон), заведено от българина Ивайло Йорданов, ще се гледа от граждански съд в Португалия през октомври, съобщи бившият национал на пресконференция днес. Делото е за неизпълнена клауза по последния договор на Йорданов в Спортинг, според която клубът се задължава да му организира бенефис след края на кариерата му.

Първи за съдебното дело написа още през зимата португалският вестник Рекорд, а днес Йорданов уточни, че Спортинг е имал четири години, за да организира подобен прощален мач.

Най-хубавите ми години като състезател преминаха в този отбор, публиката ме обича и аз исках да се разделя както трябва. Но след като стана ясно, че подобен мач няма да се организира, смятам за редно да потърся правата си, каза още Йорданов.

Той добави, че в действителност Спортинг няма подобна практика и е организирал такива мачове два пъти, все на футболисти, които са имали здравословни или семейни проблеми.

„Никога не съм спорил за цифри по договора, нито пък съм демонстрирал каквито и да било претенции. Затова смятам, че заслужавам. Освен това, предишното ръководство на Спортинг ме оцени. Освен, че фланелката ми е окачена в залата на славата на клуба, името ми е едно от 50-те вградени в стената на новия стадион Жозе Алваладе XXI”, каза още 39-годишният футболист.

Прощалният мач, въпреки че Йорданов спря с активния футбол през 2000-та година, ще бъде в неделя, в Горна Оряховица, 23-и септември, от 14.00 часа. Освен мача, за публиката ще бъде организирана и специална развлекателна програма.

Самият Йорданов обаче се чувства повече като гост на собствения си бенефис и не знае кои футболисти ще играят.

Условно отборите ще бъдат организирани от приятелите на бившия футболист от Локомотив (Горна Оряховица), националния отбор на България и други бивши играчи. Всичко било поверено на организационния комитет, а дори не се знаело и кои ще бъдат треньори. През 1991-а година Йорданов стана голмайстор на А група с 21 гола с екипа на Локомотив (Горна Оряховица), а веднага след това той премина в португалския Спортинг.

Като човек с 56 мача и 4 гола за националния отбор, Ивайло Йорданов има право да говори и за Световното първенство в САЩ преди 13 години, както и за треньорите и съотборниците си.

„Смятам, че всички имат заслуга за сензационното ни представяне. Не искам да влизам в полемики с Христо Стоичков, но не можем да отречем заслугите на Димитър Пенев. Аз не мога да му давам оценки, защото той винаги е имал по-особен поглед върху футбола”, завърши Йорданов.