Българската следа във 2-ото място на Тобол Костанай в първенството на Казахстан беше отбелязана в анализите след края на сезона. Както е известно, асистентът на Станимир Стоилов в Астана - Саид Ибраимов работи в този отбор като помощник на старши треньора Григорий Бабаян.

В сайта goal.kz се отбелязва, че ако Бабаян и неговият екип поемат Астана, тимът ще се бори за шампионската титла и ще се представи достойно в Европа. Всъщност това вече се случи веднъж, а Астана победи френския Рен, Яблонец (Чехия) и завърши наравно с Динамо (Киев) през 2018-а година.

"А феновете няма да има нужда да се притесняват, че отборът им ще бъде в ужасна физическа форма, тъй като в щаба на Бабаян работи Саид Ибраимов. Най-добрият треньор по физическа подготовка в историята на казахстанския футбол. Именно той всяка година подготвяше Астана при Станимир Стоилов, играчите тичаха като коне, а травмите бяха минимум, пише още в анализа за представянето на Тобол.

За последен път Тобол е стъпвал на пиедестала с медалите точно преди 10 години. И въпреки доброто представяне, тимът сякаш не е показал пълния си потенциал. Освен стабилната работа, Тобол обаче постигна резултати и заради минималното движение на играчи в двете посоки.
"Но ако се фокусираме в детайлите около отбора, може да се каже, че подборът на играчите е един от най-правилните в казахстанската Висша лига. А слаби позиции в състава на Григорий Бабаян сякаш няма, пише още в материала.

"Ще видим какво ще предложи Тобол на привържениците си през следващата година. Но определено има поставен фундамент, върху който да се гради състав, който да се бори за златото, завършва анализа.