Собственикът на Литекс Гриша Ганчев ще дава показания по делото срещу бившия председател на варненския административен съд Анелия Цветкова. Това стана ясно по време на днешното съдебно заседание по процеса срещу бившата съдийка, съобщи БТА.

Цветкова е подсъдима за това, че взела от бизнесмена Стефан Стефанов подкуп за да реши конкретно дело. Тя бе заловена през лятото на 2008 година в заведение във Варна, докато вземала парите.

В дома на Цветкова, в каса бяха намерени и други пари, за които тя твърди, че взела на заем именно от Ганчев. Това е причината той бъде викан като свидетел на следващото заседание на 22 февруари догодина. Тогава заради разминавания в показанията на две очни ставки ще бъдат разпитани Стефанов, синът му Георги и Полина Кавръкова. Всеки от тях казва за различна сума предавани пари, по различно време.

Пред съда днес показания даде Георги Стефанов. За него обвинението твърди, че е част от веригата, по която минали парите за подкупа. Той е адвокат. Защитата на Цветкова обясни пред журналисти, че днес сутринта пред съда Стефанов заявил, че служители на ДАНС му давали съвети какво точно да напише в жалбата срещу Цветкова. Освен това Стефанов отричал да е вземал пари.

Показания пред съда даде и добричкият бизнесмен Атанас Атанасов, заради чийто дело бил подкупа. Атанасов разказа, че фирмата му била спечелила конкурс, според който трябвало да закупи терен в добричко.

От Агенцията за държавни вземания обаче, които обявили конкурса, няколко дни по-късно му се обадили и казали, че конкурсът се отменя. За това и Атанасов завел дело в административния съд в морския град. Неговата позната Полина Кавръкова обещала да му намери адвокат, който да го представлява. Атанасов каза, че му били искани 60 хиляди евро хонорар, половината от които той пратил по шофьора си до Кавръкова. Тя пък от своя страна трябвало да ги даде на адвоката Георги Стефанов, син на основния свидетел Стефан Стефанов. За него се твърди, че имал интимна връзка с Цветкова.

Атанасов заяви, че така и никога не се срещнал с адвокат Стефанов. Разбрал, че бащата на Стефанов бил много притеснен и звънял над 60 пъти на Цветкова и й пуснал над 20 смс-а само за два ни. Тезата на прокуратурата е, че част от тези пари са били за подкупа към Цветкова.