Жестоки ексцесии и тежки сблъсъци белязаха иначе мирния мач между АИК Стокхолм и Левски, завършил 0:0. Фенове на домакините обстрелваха с камъни и огромни павета отбора на „сините”, българските журналисти и щаба на гостите! Българите, сред които и екипът на Гонг, се превърнаха в заложници на стадион „Росунда” заради случилото се!

Полицията се опита да усмири страстите и да укроти хулиганите на АИК, които обстрелваха с камъни родните футболисти, репортери и официалните лица. Заради сигурността им, всички те бяха вкарани в подземието на стадион „Росунда” за около половин час. За щастие, пострадали от безредиците няма, поне от българска страна.

Двама представители на Левски бяха уцелени с камъни - единият от масажистите и пресаташето на клуба Александър Касабов. Собственикът на „сините” Тодор Батков също беше ударен с бутилка вода.

Автобусът, с който отборът трябваше да отпътува за летището, е със счупено предно стъкло. Всичко това наложи органите на реда да отведат на сигурно място българите, за да не пострадат от атаката на разгневените фенове.

Пред Дарик радио Тодор Батков заяви: „Полицията ни задържа, обясниха ни че има сблъсъци в района. Ние също видяхме, че има. Автобусът беше подложен на атака, няколко играчи бяха ударени, аз бях ударен. А това е в цивилизована страна като Швеция. Извиках делегата и ще говоря с Платини. Това не е футбол. Такова чудо не е било никъде.”

Делегатът на мача проследи случващото се изкъсо и също е в отцепената с българите зона на стадиона. Той дори снима с телефона си огромните павета, отправени към българите.

След около час българската група бе качена на автобуса със счупено предно стъкло и потегли бавно към летището в Стокхолм. С изключително засилено полицейско присъствие превозното средство тръгна към крайната цел.

Малко след като отборът, официалните лица и журналистите се качиха в автобуса с правостоящи, делегатът на мача се качи и поднесе извиненията си за случилото се.

На една от близките бензиностанции тимът и всички придружаващи лица бяха прехвърлени в друг – здрав автобус, който откара българите до летището в Стокхолм.

След края на мача между АИК и Левски местни фенове се спречкаха с органите на реда, вследствие на което част от привържениците бяха арестувани. Това е и поредното доказателство за напрежението, което цари в клуба от Швеция.

Отборът от Стокхолм вече бе глобен жестоко от УЕФА заради подобно ексцесии. Заради действията на агитката след мача с Розенборг АИК отнесе глоба от 15 хиляди евро.