Хора, вече тотално взе да писва! Толкова месеци, вече години изтекоха и дъвката се вади, престоява малко да хване коричка и пак се задъвква, заджваква се и тези, които я джвакат се унасят, мислейки си, че живота им е по-хубав, по-подреден, по-уютен. При джвакане на дъвки често следват балончета. Не винаги. Но пък те винаги се пукат, ама винаги. Абе Световно върви, драми всякакви да искаш – не и не, едно и също.

Дълго време не бях писал коментар в този му вид, някои може би знаят, че вече бая месеци, трета година, правя заедно с Томислав видео блога "Без бутонки". Та, викам си, да не се дублираме – там, тук, едно и също, да не омръзваме. Но то явно не влиза в главите, явно трябва все пак да си се напише. Поводът – несекващине "новини" идващи от сайта на УЕФА.

Наскоро бе плъзналата "бомбастична" информация, че там пак нещо си в сайта на УЕФА ли, къде ли, в някакъв официален бук на УЕФА, нещо пак било променено, подменено, обяснено, подчертано, задраскано, надписано, удебелено и още нещо си. Сложили там още едно ЦСКА, пък другото било с тире, едното с кавички отзад, пък на другото на жребия пишело АД, ООД.

В навечерието на самия жребий за Лига Европа тези с дъвките бяха притихнали, нещо не се връзваше. Нямаше да има римейк от миналата година. Пфу, язък. Жребият мина, отзивите също. И трябваше да изскочи нещо, което пак да вкара дъвката в устите.

Признавам си – не е поза, не се правя на интересен. Ама изобщо не разбирам кое ЦСКА къде е, на кое място е в ранглистата, какъв му е коефицентът, отпред ли му е тирето или отзад. Не ме и вълнува. Знам, че на 12 юли има мач на "Армията" срещу Рига. Точка. Това го знам и не го бъркам. И че на този мач ще има фенове. Вероятно много.

Тези същите, които цели четири години не са били на мач от евротурнирите. По простичката причина, че техният тим не е успял да се класира по една или друга причина. Почти същите хора, да, защото някои ще липсват, ще се чувстват обидени, сърдити.. Но пък ще има нови, все за четири години някой може да се е запалил, някое хлапе обичащо Каранга или Десподов и когото баща му или дядо му ще го заведе на мача, като по пътя ще му разказва за старите мачове на ЦСКА, на които той е бил.

Да, колкото и да бърка това в душите на някого, този татко или дядо на път за "Армията" няма да разказва на хлапето за мачовете на Литекс срещу Видзев или Унион, защото в някакъв профил на о-сайта-на-УЕФА! пишело еди-кво-си! А ще разказва за тези на ЦСКА срещу когото си изберете - опциите са безброй.

Защото някой пак се опитва да ме убеди, че след като за 234-и път нещо си в сайта на УЕФА се променило, този баща или дядото трябва автоматично да започнат да разказват на младия фен на път за стадиона за мачовете на друг тим в близкото минало. Няма как да стане, няма да ви мине джвакането, пък и дъвката отдавна е загубила всякакъв вкус. В момента просто мирише на гума.

Ама сериозно ли тези, които продължават да отварят всеки ден сайта на УЕФА и да чакат поредната промяна на дежурния уеб-редактор, си мислят, че за тези от другата половина, от "червената" част, това може да промени нагласата, усещането, вярата, любовта? Сайт, за който шампион на България за 1986 година е Берое Казанлък, който тази сутрин продължава да ни казва, че последния мач на ЦСКА бил за Купата срещу Лудогорец, загубен с 0:4 и който написа, че Ливърпул е победител в Шампионската лига ден преди финала в Киев!

Хора, стегнете се. Ако това ви държи по някакъв начин жарта, ок, следете си сайта на УЕФА, на БФС, на ЮНЕСКО, на каквото си желаете, но вие никога, ама никога няма как да знаете и да усетите вибрацията на другата половина. Тя си живее спокойно и си чака мача с Рига. На "Армията". Гледа си Световното и си свирука.

Миналия месец Македония се казваше Македония. Този месец вече е Северна Македония. Кой знае след година, две, пет как ще се казва. Е, и? Какво от това? Нещо ще се промени ли? Макар да усещам, че сравнението в случая не е много уместно, тъй като тук вече говорим за национална гордост, за отстояване на принципи отвъд самото име.

Но като дойде следващия мач на националния отбор и на стадиона в Скопие как ще скандират според вас: „Давайте северномакедонци!“? Глупости, нали! Но пък официално името ще си бъде записано по новия начин. И македонците ще продължат да си вярват в своята хилядолетна история, без да си мислите, че ще се съобразят с мнението или изискването на гърците.

Вие в средата на 80-те Витоша ли скандирахте? Така че, не се опитвайте да накарате голяма фенска футболна маса у нас да си променя самосъзнанието всяка седмица, само защото, ма наистина всяка седмица, или както оня ден в рамките на 1-2 часа буквално, нещо си, видиш ли, в сайта на УЕФА се е променило.

И дали за някого сега това ще е Южно ЦСКА или Северно ЦСКА засяга единствено и само тези, които не си гледат собствените проблеми, а току посегнат към дъвката за джвакане. Ама тя вече толкоз се похаби, че дори не прави и балончета!