Със смесени спомени е румънският Стяуа от мачовете си с български отбори в евротурнирите. Букурещкият гранд се е изправял в четири различни случая срещу наши представители в различните надпревари на Стария континент. 

Първият случай е още през далечната 1962 г. Тогава румънците ядат як бой в Пловдив от Ботев и падат с 1:5 за Купата на носителите на национални купи в първия кръг. За съжаление от тогава датира и последната им загуба от роден тим в Европа. На реванша на своя "Генча" побеждават с 3:2, но отпадат с общ резултат 4:7. 

За съжаление, това е последното отпадане на Стяуа от роден клуб в Европа. След това букурещкият клуб на три пъти се изправя срещу ЦСКА и къде по-лесно, къде по-трудно всеки път изхвърли "червените" от Европа. 

Първата среща е през 1997 г. в Шампионската лига. Тогава първият мач в Букурещ завършва 3:3 и воденият от Георги Василев отбор е на крачка от елиминиране на именития си съперник, който само преди 11 години е станал европейски клубен шампион. На реванша в София обаче румънците бият с 2:0 и изхвърлят българския представител. 

Следващата среща на двата тима е за Купата на УЕФА през 2004 г. Тогава на прага на групите на турнира, Стяуа изхвърля ЦСКА след победа с 2:1 в първия мач и равенство 2:2 в реванша. 

Последната среща между двата тима беше съвсем наскоро. През лятото на 2011 г. румънците отново се изправиха срещу "червените" вече в Лига Европа. След победа с 2:0 в първия мач на "Генча", на реванша в София мачът завършва 1:1 и българският тим отпада за трети пореден път от този съперник в срещите им. 

Така общият актив на румънците от мачовете им с български тимове е четири победи от осем мача, три равенства и само една загуба. Головата разлика  на Стяуа е 16:14 от тези мачове. 

Иначе европейските успехи на букурещкия гранд са неоспорими. През 1986 г. той става първият балкански клуб, печелил Купата на европейските шампиони след победа над Барселона на финала с 2:0 след изпълнение на дузпи. 

През 1988 г. румънците стигат полуфинал в този турнир, но отпадат от Бенфика, а на следващия сезон пак са на финал, но го губят катастрофално от Милан с 0:4. Иначе откакто Шампионската лига е с групова фаза, Стяуа седем пъти е играл в нея. Букурещкият гранд беше там и миналата година, като игра с Базел, Челси и Шалке, но остана последен. 

Най-големият успех на румънците в Лига Европа е полуфинал, до който стигнаха през 2006 г., а имат и един загубен финал за Междуконтиненталната купа през 1986 г. от аржентинския Ривър Плейт с 0:1. 

Визитката на Стяуа изглежда наистина стряскащо, но повод за оптимизъм в редиците на Лудогорец дава срещата между двата тима в Англия през юли, когато "орлите" победиха с 4:2 в контрола. Разградчани, тогава под ръководството на Стойчо Стоев, дори бяха повели с 4:0.