Франсишко Жозе Родригес Коща известен като Кощиня не спести добрите си думи за българската легенда на Спортинг Иво Йорданов. Спортният директор на лисабонските „лъвове” даде пространно интервю за Гонг, което завърши със задължителния въпрос свързан с Йорда. Кощиня не успя да скрие възхищението си от българския екс-футболист.

Хвалбите за Иво идват от меко казано сериозни име. Кощиня има 53 мача за Португалия. Той винаги е бил важна част от тима, докато се състезаваше активно. Със селесао Кощиня игра на европейските първенства през 2000 и 2004 година. На тези шампионати Португалия игра полуфинал и финал. Директорът на Спортинг бе част и от селекцията за световното през 2006, на което португалците се провалиха.

Клубната кариера на Кощиня също не е за пренебрегване. Той спечели Шампионската лига с Порто на Жозе Моуриньо през 2004 година. Същия сезон взе и Междуконтиненталната купа, а година по-рано Купата на УЕФА. В колекцията му личат трофеи от първенствата на Португалия и Франция. Въпреки всички тези успехи Кощиня има пример, който продължава да следва – българинът Ивайло Йорданов.

Ето какво сподели за него бившият дефанзивен полузащитник: „Когато говорим за Йорданов, говорим за един истински символ. Говорим за фантастичен човек във всички аспекти. Той е типът футболист, който е много полезен и в актуалния футбол. Той е пример за младите ни играчи. Той е пример за мен самия. Това трябва да е заразително. Той е пример със своя професионализъм на терена. Начинът по който носеше екипа на Спортинг е невероятен. Изключителна душа и характер. Той успя да се преболи със своята болка, успя да я победи. Аз реално познавам Йорданов като футболист от изявите му в Спортинг, въпреки че съм бил на други места. Сега когато съм в клуба го опознах и като човек. За мен е привилегия да кажа, че Йорданов ми е приятел! Сега се познаваме и ни свързва голямо приятелство. Не са много хората играли в Спортинг, които са имали неговото постоянство. Той беше много борбен и всеотдаен за фланелката на Спортинг. Смятам, че всеки сегашен футболист на Спортинг може да вижда в Йорданов един истински пример. Хората като него се радват, когато носят екипа на Спортинг”.