Спортният директор на Спортинг Лисабон Кощиня даде интервю специално за Гонг. Бившият португалски национал беше любезен да приеме екипа ни в хотела на португалците, който използват в София. Уговорката ни беше да се видим в 12.30. Кощиня влезе във фоайето пет минути по-рано, след като преди това беше направил лека разходка из София.

„Изчакайте ме за малко. След пет минути слизам, надявам се, че въпросите няма да са много трудни”, заяви с усмивка Кощиня. След малко той слезе преоблечен с клубната екипировка на Спортинг и сподели своите очаквания за двубоя с Левски от турнира Лига Европа.

-Г-н Кощиня, как ви се струва обстановката и времето в София? Студено е, а сега вали и сняг…

-Ние наистина не сме свикнали с подобно време, с този климат. Разбира се, няма какво да направим по въпроса. Климатът е еднакъв за двата отбора. Левски има известно предимство, защото играе вкъщи и е привикнал към тези температури. Ние трябва да игнорираме този аспект. Трябва ди играем за фланелката и собствения престиж. Мачът е важен, няма значение, че е студено, че има сняг. Трябва ди играем силно, защото двубоят е важен.

-Как ви се стори стадионът на Левски, стадион „Георги Аспарухов”?

-Стадионът…Ами не е по-различен от другите в тази част от Европа. В Източна Европа е така. Днес ще видим на практика каква е ситуацията със стадиона, с тревата. Дали ще има сняг, или не. Стадионът определено не е модерен. Но явно така е в България, а и не само тук и в други европейски страни. Надявам се, че тук и в Румъния, а и в други страни, ще бъдат модернизирани съоръженията.

-Смятате ли, че в това време може да се играе добър футбол?

-Мисля, че ще е трудно за абсолютно всички футболисти да играят на подобно време. Ситуацията с климатични условия е неприятна и тежка. Трябва да се каже, че това не е в полза за никой. Нито за футболистите, нито за зрителите, които са много важни. Тежко е и за хората, които се грижат за организацията, те полагат сериозни усилия. Има сняг, студено е, а е трудно в това време да играеш силен и красив футбол. Кажете тогава как да се надяваме на спектакъл…

-В първия мач разбихте Левски с 5:0… Какво мислите за този тим, какво ви е мнението за Левски?

-Ние тогава направихме много силен мач. Нивото ни беше доста високо. Левски обаче е отбор, който винаги гони едно нещо, първото място в шампионата на България. Този състав притежава високо равнище. Левски има добри футболисти. Загубиха първия мач с 5:0, но причината е проста, ние играхме много силно. Сигурен съм, че ще искат да спечелят днешната среща. Така, че очаквам да е тежко за нас. Ние обаче искаме победата, може и само с 1:0, трябва ни победа. Левски няма да се примири с това, защото играе последен мач в тази надпревара и ще има огромна мотивация.

-Харесвате ли някой футболист на Левски? Тук всички следят Дембеле, който има 26 гола от началото на сезона…

-Този футболист е много силен, за него се говори доста. Ние обаче трябва да се притесняваме от колектива на Левски. Да ви кажа, смятам, че Дембеле не играе сам. Той е вкарал 26 гола, така е, но нали някой трябва да отнеме топката, друг да я изнесе, а трети да му я подаде… Отборът е силен, когато играе сплотено. Нашият треньор вече е споделил своите изисквания и идеи за този мач. Той знае как да ограничи противниците. Взели сме мерки за Дембеле, но и за останалите футболисти на Левски.

-Спортинг може ли да спечели купата в турнира Лига Европа?

-Много е рано, рано е да говорим за такива работи. Излишно е да изпадаме в подобни коментари още през декември месец, не ми допадат тези приказки. В първата фаза доста отбори се представиха много добре. Нещата ще се подновят през февруари, когато трябва да сме много добре подготвени. Рано е да се говори, още не е ясен и жребия за по нататък. Сега ние сме много мотивирани за тази надпревара. Имаме амбиции в Лига Европа. Но в момента не гледаме към бъдещето, а към днешния мач.