Левски е жив! Левски победи шведи в трилър на „Георги Аспарухов” и провери дали и феновете на отбора са живи. Живи са!

След такива мачове, като този с Калмар, Левски е жив, по-жив от всякога! Феновете също! А, можеше да не е така... Едно 3:3 и всичко щеше да обладано от злите сили на мрака. Измъкването от „хватката на смъртта” при 3:2 показа, че кошмарите се върнаха за миг, но сегашният отбор намери сили и ги прогони.

Заглавието ми го подсказа едно момиче от Смолян, което написа във Фейсбук „Ето тези мачове правят живота необикновено прекрасен, след такава победа човек се чувства по-жив от всякога.” Права е, че са нужни такива мачове на любимия отбор, за да се чувства човек необикновено прекрасно.

Тогава всеки си казва: „ Да ! Това е моят Левски! С красивата, атакуваща игра, с головете, с треперенето в края на мача, с великата публика, която оцеля от „лутането” от рая до ада и обратно. И с грешките и с уникалните отигравания. Как две докосвания и пасове на Дарко Тасевски го правят велик. И не само той. Да ги изреждам ли всички от 1 до 11?

Ясен Петров гради нов отбор и понякога греши, но няма как да бъде иначе...Как ще се развива, ако още на 3-4 мач е безгрешен? Направи малко прибързани смени, явно повярвал в необратимостта на развитието на мача и за малко да бе фатално. А и да съхрани силите на Гарра Дембеле и Дарко Тасевски за мача с Локо Сф. Ясен така бе нахъсал играчите, че те се измъкнаха от кризата „на спомените”.

Защитата става все по-добра, въпреки грешката при първия гол на шведите и не доброто подреждане при статичното положение довело до втория им гол. Георги Петков е най-добрия вратар в България и другото е „чешене на езици”. Не, че е безгрешен, но когато трябва показва класата си.

Дъстли Мюлдер тепърва ще показва хубавите страни на холандската школа. Иво Иванов е търсеният добър вариант на заместник на Рабех. Двамата с Милиев, тук не изключвам и Бензукан, трябва да заключат вратата на Левски, което тепърва предстои.

Много хора виждат играта на Веско Минев, само когато греши, но вчера всички го видяха как с Жо могат да радват окото. Веско просто има моменти, в които е перфектен. Остава само тези моменти да са все повече и повече. Другото е да стане като с Живко Миланов, да го оценят, когато вече напусна отбора.

Владо Гаджев може да не е в оптимална форма, но в момента той е сърцето и мотора на отбора. Без него не може. Но и без класен партньор до него Левски също не може. Христо Йовов е голям, но акълът му гради, а не руши. Лъчо Балтанов си върши възложените му задачи, но трябва класа в зоната на дефанзивните полузащитници.

Сега срещу Локомотив Левски ще е без Гаджев и Йовов и дано не си проличи липсата им. А и Гонзо и Батков да вземат и да купят сега нов футболист, а не когато може да е твърде късно.

Стигаме до Дарко Тасевски. Велик на моменти и дразнещ в други. Дарко не игра дълго време заради контузия в Кипър. Още не е възстановен напълно физически и това му личи. Но пък личи и гениалността на някои негови отигравания, без които Левски няма да е същият. Няма друг с такива ювелирни голови пасове...

За нападателното трио на Левски до тук могат да се напишат само суперлативи. Дани Младенов, Гарра Дембеле и Жоазиньо заслужават отделни коментари посветени на тях. Тримата са в състояние да се справят с всяка защита.

Жо е голям, ама много голям, въпреки ръста му. Вкарва феноменално и пропуска не по- малко феноменално. Придава такава острота на атаката на Левски, че шведите ще го сънуват като „голям бразилски кошмар” .

Единственото им спасение на тези от Калмар, че могат да сънуват и друг кошмар, вече голям и като ръст и като голове. За Гарра няма какво да се каже, освен „това, което виждаме не е истина” и левскарите да благодарят на „Коко Динев и Емилия”, че пратиха в Левски такъв централен нападател. При смяната му публиката стана на крака и така даде оценка за играта му. Само да спомена един епизод от мача. Гарра се върна отзад пребори се с двама, трима за топката, отне я и я пусна на Жо и потегли напред. Бразилецът центрира и французинът бе вече на позиция да завърши атаката... След мача имаше опашка от желаещи да се снимат с Дембеле. Просто е фамозен. Наистина не е за вярване, че такъв нападател играе в български отбор.

Дани Младенов вкара много важния втори гол и затвърди впечатлението, че Левски удари джакпота и с неговото привличане. Само малко да го критикувам, че разбрах как е скрил от треньора преди мача с „червените”, че е повръщал и не е ял нищо. Дани, не е професионално, но е похвално желанието ти за игра. Та ти тепърва ще радваш привържениците на Левски. Само от теб зависи да живееш като в сън.

Исмаил Иса вкара поредните си два гола и продължава да чака своя час. Първото му попадение във вратата на Калмар бе животоспасяващо за феновете на Левски, много от които бяха на „границата на живота и смъртта”. Иса си върши перфектно работата и трябва да е благодарен на мениджъра му Здравко Узунов, че го доведе в Левски. Не се съмнявам, че двата гола Иса е посветил именно на Здравко. Има защо...

Може би има и нещо позитивно в това треперене накрая. Така всички се спасиха от илюзията, че отборът на Левски е готов. Тепърва има много, ама много работа за ръководството, треньора и футболистите.

При 3:0 всички щяха да очакват чудеса и да се разглезят при предстоящите трудни двубои. При 5:2 просто феновете ще очакват още такива срещи в Европа. Защото след такива мачове Левски е жив, по-жив от всякога! Феновете също!